Дал ли Запад самолеты Украине, Берлин отходит от нефти РФ, президент Евросовета в Киеве: новости

Дайджест
Среда, 20 апреля 2022, 21:31

Росія не отримала серйозних територіальних здобутків на Донбасі; в ЗСУ спростували заяву Пентагону про надані Україні літаки; у Кремлі заявили, що передали Україні "документ" у рамках мирних переговорів, проте у Києві його не бачили; президент Євроради Шарль Мішель відвідав Бородянку, зруйновану російськими військами; глава МВС Сербії звинуватив Україну, ЄС і Швейцарію у гібридній війні; Норвегія передала Україні протиповітряні ракетні системи Mistral; Німеччина обіцяє навчання і обслуговування для ЗСУ; Німеччина до кінця року відмовиться від російської нафти, а потім і від газу; Єврокомісія надасть думку щодо кандидатського статусу України до кінця червня; у Таллінні створять площу України; в Амстердамі хочуть заборонити продаж канабісу туристам.

Більше важливих і цікавих новин 20 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Росія без великих здобутків, президент Євроради у Києві

Триває п’ятдесят шоста доба повномасштабної війни Росії проти України. 

За оцінками британської розвідки, Росія продовжує нарощувати сили на сході України для свого масштабного наступу, на решті території залишається загроза ракетних ударів

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликав Росію з співчуттям ставитися до британця, який потрапив у полон в Україні, додавши, що той деякий час служив в українській армії і не є найманцем.

Від початку посилення російського наступу на Донбасі, за оцінкою США, Росія не отримала жодних великих територіальних здобутків.

У середу у Кремлі заявили, що передали Україні "документ" у рамках мирних переговорів. Радник глави ОПУ Михайло Подоляк тоді стверджував, що на Банковій вивчають позицію РФ.

Проте, пізніше президент Зеленський заявив, що Росія не передавала жодного проєкту документа.

ЄС підтримує заклик генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша припинити бойові дії в Україні у Страсний тиждень з 21 по 24 квітня.

Президент Євроради приїхав до Києва та відвідав Бородянку.

Глава МВС Сербії звинуватив Україну, ЄС і Швейцарію у гібридній війні.

Понад 43% молдован вважають, що у війні в Україні винні НАТО, Захід і Зеленський.

Системи Mistral з Норвегії, літаки для України

В Збройних силах України спростували заяву Пентагону про надані Україні літаки. Повітряні сили Збройних сил Україні підтвердили, що отримали від союзників запчастини та комплектуючі для літаків - але не нові літаки.

Нагадаємо, 19 квітня у Пентагоні повідомили, що Україна отримала з інших країн допомогу, що дозволила збільшити кількість військових літаків на озброєнні ЗСУ.

Норвегія передала Україні протиповітряні ракетні системи Mistral.

"Летючий госпіталь" вилетів з Німеччини до Польщі за пораненими українцями.

За даними Reuters, США готують новий пакет військової допомоги для України. 

Німеччина обіцяє навчання і обслуговування для ЗСУ. При цьому, в Бундесвері бояться власного ослаблення у разі поставки важкого озброєння Україні.

В уряді Німеччини кажуть, що більше не можуть давати Україні зброю з запасів Бундесверу.

Тому, за словами речника німецького уряду Штеффена Хебестрейта, доводиться йти іншими шляхами, наприклад, фінансувати закупівлі в галузі озброєння. Хебестрейт має на увазі переговори з Україною та промисловістю про те, що необхідно і можна постачати.

Україна закликає до нафтового ембарго

В уряді пропонують ЄС ввести санкції проти нафти з РФ, яка надходить морським шляхом, та запровадити "іранську модель" розрахунків з РФ за газ.

Про це заявила радниця міністра енергетики України Лана Зеркаль у розмові з "Європейською правдою".

Президент Володимир Зеленський впевнений в успіху запровадження нафтового ембарго Євросоюзом.

Глава держави закликав ЄС до повного енергетичного ембарго щодо нафти і газу. Він додав, що нафта точно має увійти до шостого санкційного пакета, "без цього він не буде потужним, а буде порожнім".

Німеччина "до початку літа" збирається наполовину зменшити імпорт російської нафти і до кінця року довести його до нуля, а потім це стосуватиметься і газу.

Інше: справа щодо експрем’єра Словаччини, думка Єврокомісії

Єврокомісія надасть думку щодо кандидатського статусу України до кінця червня.

У Таллінні створять площу України.

В Амстердамі хочуть заборонити продаж канабісу туристам.

Внаслідок вибухів на шахті у Польщі загинули четверо осіб, сімох ще шукають.

Експрем'єра Словаччини звинуватили у створенні злочинного угрупування.

В уряді Молдови обіцяють штрафи за георгіївську стрічку на 9 травня, "навіть Додону".

У Фінляндії заявили, що важливо ухвалити рішення щодо НАТО разом зі Швецією. Тим часом, у Швеції продовжує зростати кількість прихильників членства у НАТО.

В Естонії на два тижні заборонили зібрання із символікою підтримки війни РФ проти України.

Макрон легко переможе у другому турі виборів - букмекери.

Кіпр позбавляє громадянства ще чотирьох підсанкційних росіян і членів їхніх родин.

Чорногорія заборонила пропагандистські Russia Today і Sputnik.

Це лише частина цікавих новин 20 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: