Україна і Чехія створюють спільний оборонний кластер

Четверг, 10 ноября 2022, 18:29

Україна і Чехія створюють спільний оборонний кластер для виробництва військової техніки та боєприпасів, ремонту техніки та нових розробок.

Про це йдеться у спільній заяві українського державного концерну "Укроборонпром" і Міноборони Чехії від 10 листопада, пише "Європейська правда".

У ній повідомляють, що 9 листопада "Укроборонпром" і Міжурядова агенція оборонного співробітництва (AMOS) при Міноборони Чехії підписали відповідну угоду - згідно з домовленостями між президентом України Володимиром Зеленським і прем'єром Чехії Петром Фіалою під час його візиту до Києва.

"Створення оборонного кластера передбачає виробництво військової техніки, збільшення обсягів виробництва боєприпасів різних калібрів (як на наявних потужностях, так і на новостворених у безпечних місцях), розбудову сервісних хабів з обслуговування й ремонту ОВТ, а також співробітництво в галузі високих технологій, зокрема, створення спільних науково-дослідницьких центрів", - зазначають у заяві.

Для реалізації планів планується залучати провідні українські та чеські оборонні підприємства, а також міжнародних фінансових донорів.

Міністр оборони Чехії Яна Чернохова зазначила, що це дуже вигідна співпраця для обох сторін. За її словами, йдеться не лише про найближчий часовий горизонт, коли Україна потребує зброї в дуже великій кількості, а й про більш далеку перспективу.

Як зазначають у комюніке чеського Міноборони, співпраця починається одразу після підписання угоди. На першому етапі підприємства "Укроборонпром" і чеські компанії створять спільні підприємства, що дасть змогу збільшити виробничі можливості і перших, і других. Зброю спочатку постачатимуть насамперед для потреб України. "З огляду на поточну ситуацію в Україні, частина виробничих потужностей буде переміщена до Чехії", - зазначив директор AMOS Алесь Вітечко.

"У рамках майбутнього відновлення країни Україна потребуватиме робочих місць. Довгострокове взаємовигідне співробітництво між нашими країнами в оборонно-промисловому комплексі, включно з новітніми технологічними розробками, матиме явну економічну вигоду для обох країн. Крім того, Україна має новий і багатий досвід своєї боротьби, і це теж буде значним внеском в інновації в наших індустріях", - додав він.

Чеські фахівці, зі свого боку, зможуть передавати українським знання та досвід, що стосуються західної зброї та стандартів НАТО, - оскільки Чехія, як колишня країна Варшавського договору, теж свого часу починала перехід з радянського озброєння на західне.

Напомним, в рамках нового пакета военной помощи для Украины США оплатят модернизацию 45 танков Т-72, которые находятся на хранении в Чехии. Еще 45 танков оплатят Нидерланды.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: