Ризький саміт не визначив дату скасування віз

П'ятниця, 22 травня 2015, 14:53

Саміт Східного партнерства (СхП), в тому числі всі держави-члени та органи влади ЄС, погодилися, що полегшення візової політики та обмежень у пересуванні є "ключовою метою" партнерства

Про це йдеться у декларації саміту СхП, текст якої має в розпорядженні "Європейська правда".

"Учасники саміту підтверджують, що підвищення мобільності громадян в безпечному та добре керованому середовищі лишається ключовою метою Східного партнерства.

Це призведе до легших та частіших подорожей, бізнес-контактів та контактів між людьми", - йдеться в документі.

Як і очікувалося, Євросоюз відмовився виконувати прохання Києва та фіксувати в документах саміту можливу дату впровадження безвізового режиму.

Між тим у заяві саміту згадано про те, що Україна (і так само - Грузія) може виконати План дій візової лібералізації вже в 2015 році. Саміт "вітає готовність ЄК зробити все можливе, щоби підтримати Україну і Грузію у виконанні ними ПДВЛ, а також намір ЄК видати звіт про прогрес України і Грузії до кінця 2015 року". На практиці це означає, що за якісної роботи Києва візи може бути скасовано в 2016 році.

Також у декларації саміту є фраза, яка, як вважають в МЗС, поліпшує переговорну позицію Києва щодо скасування віз.

Євросоюз визнав, що у разі виконання вимог ПДВЛ Єврокомісія автоматично звернеться до країн-членів щодо скасування візового режиму. 

Між тим, де-факто скасування віз все одно потребуватиме політичного рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.