Україні бракує "певних елементів", необхідних для безвізового режиму – Томбінський

Вівторок, 12 травня 2015, 15:37

Україні бракує "певних елементів", необхідних для надання безвізового режиму з Європейським союзом.

Про це заявив голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, повідомляє УНІАН.

"Щодо безвізового режиму Європейська комісія зробила свої висновки після місії, яка була в Україні за останні місяці, з цього, що ми називаємо другим етапом безвізового діалогу. Зараз нам ще бракує певних елементів, які потрібні для того, щоб надати інформацію для країн-членів ЄС, що все було виконано та можна перейти до рішення про відкриття можливості їздити без віз до ЄС", - заявив Томбінський.

Щодо елементів, які потрібно ще вирішити, він зазначив, що "це і те, щоб українські комп’ютери були підключені до європейських баз даних, які відслідковують тих людей, які можуть бути небезпечними, також, щоб було ясно, що немає загроз з тим, що паспорт можна купити-продати".

Проте Томбінський наголосив, що головне, що необхідно для безвізового режиму - "це спільне бажання України та ЄС".

"Запитання настільки складне, що воно не стільки в руках Європейської комісії. Вона робить висновки на підставі експертних місій до України і передає це країнам ЄС для прийняття рішення, бо виконання усіх зобов’язань щодо контролю кордону є в руках кожної країни ЄС", - розповів він.

"Нам потрібно, щоб був позитивний звіт Європейської комісії, щоб надати рекомендації для країн-ЄС. У другій половині 2015 року потрібно зробити остаточний звіт Європейської комісії, який би рекомендував надання безвізового режиму", - зауважив Томбінський.

Як повідомлялося, Єврокомісія оприлюднила звіт про виконання Україною Плану дій візової лібералізації (ПДВЛ). В 2015 році безвізовий режим не почне діяти.  Однак скасування "шенгену" у 2016 році є цілком реальним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.