Італія свариться через борги: уряд пішов на гострий конфлікт із Єврокомісією

Вівторок, 2 жовтня 2018, 09:42 — , для Європейської правди
Фото: ft.com

Новий уряд Італії пішов на черговий - але надзвичайно принциповий - конфлікт із ЄС. Після гучних взаємних звинувачень щодо прийому біженців та майбутніх відносин із РФ у Римі спокусилися на "святе" - на фінансову стабільність Євросоюзу.

1 жовтня, під час зустрічі міністрів фінансів країн єврозони щодо бюджету-2019 у Люксембурзі, Італія намагалася переконати партнерів, що у них все фінансово гаразд. Проте міністри країн єврозони занепокоєні, що у проекті держбюджету на наступний рік коаліційний уряд Італії заклав різке збільшення державних витрат, що означатиме дефіцит бюджету в розмірі 2,4% від ВВП.

Це - той крок, робити який офіційному Риму наполегливо не радили у Брюсселі.

Свято соціальної щедрості

Дефіцит, закладений у проекті бюджету-2019, втричі перевищує орієнтири попереднього італійського уряду на чолі з Демпартією. І цей крок загрожує фінансовій стабільності всього ЄС. 

Варто нагадати, що згідно з Маастрихтською угодою - ключовим фінансовим договором ЄС - державам-членам не рекомендується затверджувати бюджет із рівнем дефіциту вище 3% ВВП.

Скасувати санкції та забути Крим: чи вибухне в ЄС італійська бомба

Однак, оскільки Італія має великий державний борг - 160% ВВП, що є другим показником ЄС після Греції, - вона найчастіше отримувала рекомендацію від Єврокомісії встановити дефіцит на рівні 1,6%.

Досі такої консервативної лінії дотримувався чинний міністр економіки та фінансів Італії Джованні Тріа, гарантуючи Брюсселю суттєво знизити дефіцит для скорочення обсягу держборгу.

Проте політика "затягування пасків" отримала нищівну критику з боку інших віце-прем’єрів - Луїджі Ді Майо та Маттео Сальвіні.

В уряді хочуть продовжити виконання передвиборчих популістичних обіцянок, що неможливо без збільшення бюджетних витрат.

Аргументи італійського уряду можуть здатися українцям знайомими - адже щось подібне їм постійно говорить більшість вітчизняних політиків. Зокрема, Ді Майо зазначив, що це буде "позитивний дефіцит", оскільки додаткові державні витрати слугуватимуть подальшому економічному зростанню країни.

Більше того, якщо спочатку ідея збільшити рівень дефіциту бюджету мала б стосуватися лише цільового рівня дефіциту на 2019 рік, то згодом урядовці  заявили, що такий же рівень дефіциту зберігатиметься протягом трьох років до 2021 року.

Уряд взаємних ультиматумів

Такий "фіскальний маневр" для італійців проголошено минулого тижня не просто так. Нарікання на розбіжності партнерів по коаліції – представників "Руху 5 зірок" та "Ліги" – мали багато підстав.

Не вперше спостерігалися "політичні тертя" щодо реалізації передвиборчих та коаліційних обіцянок.

Зокрема, під час бюджетних перемовин міністр праці Луїджі Ді Майо нагадав, що його партія на виборах обіцяла встановити базовий дохід для італійців у розмірі 1050 євро. Проте під час складних перемовин з тим же таки міністром Тріа та європейцями апетит базового доходу довелося зменшити до 780 євро.

Але щоб навіть "викорінити бідність" та "дати майбутнє 6,5 мільйонам італійців" (на думку Ді Майо), мають бути й відповідні бюджетні видатки. Отже, їх доведеться суттєво збільшити (з 0,8% до 2,4% від ВВП).  

Сальвіні не одразу погодився підтримати "Рух 5 зірок" у такій амбітній меті.

Тоді Ді Майо пішов ва-банк і пригрозив партнеру або ж висловити недовіру міністру Тріа, або ж поставити під сумнів існування коаліції.

Паралельно перемовини проводив прем’єр-міністр Джузеппе Конте з міністром Тріа. Він виступив єдиним посередником між усіма міністрами. Останній ультиматум до Тріа передав Ді Майо, коли зміг переконати Сальвіні – 2,4% і жодним відсотком менше (Тріа пропонував дефіцит бюджету у розмірі 1,9%, тобто не переходити за межі 2%-го бар’єру).

Скасувати санкції та забути Крим: чи вибухне в ЄС італійська бомба

Ввечері 27 вересня депутати жовто-зеленого уряду вийшли на площу перед Палацом Кіджі (резиденція прем’єр-міністра Італії), і пан Ді Майо оголосив про історичний маневр для Італії. "Ми зробили це!" - сказав він. "Сьогодні ми змінили Італію! Вперше держава стає на бік громадян".

Варто нагадати, що напередодні сам Сальвіні зі скандалами змушував коаліцію прийняти ще одну суперечливу ініціативу. Йдеться про "Декрет Сальвіні" - саме під таким хештегом його розробник у Facebook пояснював італійцям його ключові ідеї.

Документ, зокрема, змінює законодавство щодо прийому біженців і шукачів притулку та дозволяє прискорити процес депортації мігрантів із позбавленням італійського громадянства осіб, звинувачених у тероризмі.

Прем’єр-міністр Джузеппе Конте зазначив, що "у ньому об’єднані положення з міграції та безпеки через те, що вони схожі. Метою цього декрету було реорганізувати всю систему гуманітарного захисту і привести її у відповідність з європейськими стандартами". Під час презентації "у боротьбі з мафією й контрабандистами" і "щоб... швидше вигнати злочинців та фальшивих біженців" автор декрету, міністр внутрішніх справ Сальвіні, неодноразово вказував, що цей документ - надзвичайно важлива новина зі зміцнення безпеки в Італії. 

Презентація саме цього указу була неодноразово відкладена через позицію партнерів по коаліції – "Руху 5 зірок", але Сальвіні підтвердив, що не має наміру змінювати текст документа і рахуватися з ними.

Де взяти гроші?

Першими, хто відреагував на такі фінансові новини з Італії, звісно, стали валютні ринки. Євро подешевшав у п'ятницю 28 вересня щодо всіх основних світових валют: курс євро до долара США знизився під час торгів до 1,1582 долара у порівнянні з показником в 1,1641 долара.

Крім того, той факт, що дефіцит італійського бюджету наблизився до граничного значення ЄС, вже ускладнив відносини між Римом і Брюсселем.

Як підсумок, міністр Тріа лише аргументував, що формування базового доходу "допоможе керувати соціальними наслідками процесу трансформації виробництва". Тріа також зазначив, що кроки щодо зниження пенсійного віку, які підтримують Ді Майо та Сальвіні, залучить на ринок більш молоду робочу силу, що може сприяти зменшенню молодіжного безробіття.  Але найголовніше -

міністр так і не зміг би пояснити, де взяти гроші на виплату базового доходу і одночасно - компенсувати зниження податкового тиску.

Наразі Тріа проводить довгі та дуже складні перемовини із Брюсселем, щоб пояснити "фіскальний маневр по-італійськи".

"Я не можу зрозуміти, як цифри, подані Італією, можуть відповідати нашим правилам", - заявив уповноважений ЄС з питань фінансів П'єр Московісі.

Після заяв іще декількох міністрів фінансів Тріа скасував перебування в Люксембурзі у вівторок і терміново повернувся до Рима для підготування подальших фінансових роз'яснень для європейців.

Італійському міністру доведеться переконувати європейців щодо тих видаткових положень, в які він і сам не вірить.

Що далі? Цей проект бюджету разом із обґрунтуванням економічної та фіскальної політики подається на розгляд до обох палат парламенту Італії (орієнтовно до 20 жовтня). Водночас Італія має представити свій проект бюджету Європейській комісії також у жовтні.

Звісно, є дуже високий ризик того, що Єврокомісія може відхилити такий амбітний бюджетний план італійців.

Комісія, проте, може й затвердити такий дефіцит бюджету Італії, адже разом із ним кожна країна презентує відповідну програму імплементації. В італійців є шанс, що їхня програма економічного зростання разом із деякими фіскальними реформами може вплинути на позитивність рішення європейців.

Наразі зрозуміло, що процес перемовин не завершено, і ми побачимо вже у жовтні, яким буде фінал.

"Вишенька" для українців

Втім, не бюджетом єдиним. Важливою новиною, в тому числі й безпосередньо для України, стало призначення главою Суспільного телебачення Італії журналіста Марчелло Фоа. Нехай і з другої спроби.

1 серпня цього року, коли вперше висувалася кандидатура Фоа, забракло голосів, точніше, висловилися проти представники "Вперед, Італіє" Сільвіо Берлусконі, Демпартії та маленької "Вільні й рівні". Цього разу, після домовленостей із Маттео Сальвіні та Джоржією Мелоні ("Брати Італії"), змінив свою точку зору Берлусконі.

Виглядає так, що відбувся обмін політичними домовленостями: Сільвіо знімає свій протестний голос з Фоа, але отримує підтримку під час регіональних виборів на початку 2019 року в регіонах Базиліката, Абруццо та Сардинія. Тобто правоцентристи ("Вперед, Італіє", "Брати Італії" та "Ліга") виступлять спільно на усіх регіональних виборах. Про це в інтерв’ю італійським журналістам повідомив і Маттео Сальвіні (20 вересня 2018 року).

Погляди нового очільника Суспільного телебачення Італії далекі від нейтральних. І вони точно не проукраїнські.

Кар’єрний журналіст, він працював у газеті Il Giornale, що належить медіа-холдину Сільвіо Берлусконі, та очолював редакційний відділ, що займався міжнародними відносинами з 1993 року. Від початку 1990-х рр. Фоа часто навідувався до Москви і спостерігав за першими роками становлення Росії. В 2011 році Марчелло Фоа залишає газету та стає генеральним директором швейцарського видавничого дому та курує видання Corriere del Ticino (що знаходиться в одному з італійських кантонів Швейцарії).

Марчелло Фоа відомий своїми антинастроями щодо мігрантів, одностатевих шлюбів, а також часто критикував чинного президента Італії Серджо Матареллу за його проєвропейську позицію. Він відзначився не тільки проросійським налаштуванням, а й поширенням фейкових новин під час кампанії Гілларі Клінтон на посаду президента США.

Очевидно, що від такого вибору глави Суспільного ТВ точно виграє Сільвіо Берлусконі, що має амбітну мету повернутися до великої політики та відновити довіру італійців до своєї партії.

Проте для нас важливо те, що призначення Фоа точно не посприяє висвітленню об’єктивних новин з України.

Автор: Вікторія Вдовиченко,

кандидат історичних наук,

асоційований експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.