Сайт головування в ЄС вперше за 8 років не матиме французької чи німецької версії - економія коштів

Середа, 11 червня 2014, 09:00

Сайт головування в ЄС вперше за 8 років не матиме французької чи німецької версії - економія коштів.

Офіційне веб-представництво італійського головування в Раді ЄС, яке починається з 1 липня, не матиме перекладу на жодну мову ЄС, окрім англійської та італійської. Це - беспрецедентне для ЄС рішення, починаючи з 2007 року. 

Виняток не зроблений навіть для французької мови, попри гіперчутливість Франції до мовного питання та попри принцип взаємності - адже Париж свого часу перекладав офіційний сайт свого головування на італійську. 

Про це повідомляє французький сайт euractiv.fr із посиланням на власні джерела. Сайт італійського головування має вийти в онлайн ближчими днями.

Досі, починаючи з 1 січня 2007 року, офіційні сайти країн, що головують в ЄС, мали як мінімум три мовних версії, а починаючи з 1 січня 2010 року всі головування мали переклад як мінімум чотирма мовами.

Рішення італійського уряду про відмову від перекладу на мови партнерів було ухвалене з метою економії коштів.

Euractiv зазначає, що таке рішення було неофіційно підтримане ще попереднім урядом Енріко Летти, та підтверджене нинішнім прем'єром Маттео Рензі, який перебуватиме "у руля" в Раді ЄС до кінця поточного року.

Рішення Рензі підтверджує постійне зниження значущості французької та німецької мов в якості офіційних мов спілкування єврочинновників.

Але з огляду на те, що Британія нині веде дискусію про вихід з ЄС, політично рішення Італії виглядає досить дивним.

Рішення Італії вже спричинило протести французьких європарламентарів, що назвали його "ганебним". "Економити можна було будь-де на інших статтях витрат, наприклад на матеріальному забезпеченні чи на транспорті", -- вважає депутат ЄП Мішель Рівазі.

Аргумент про бюджетну економію виглядає дивним також з огляду на досвід грецького головування (перша половина 2014 року) - ця країна, попри жорсткі заходи економії, забезпечує повноцінний переклад свого сайту чотирва мовами, включаючи німецьку та французьку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: