Конгрес депутатів Іспанії прийняв закон про зречення короля Хуана Карлоса

Середа, 11 червня 2014, 15:15

Конгрес депутатів Іспанії (нижня палата парламенту) 11 червня прийняв закон про зречення короля Хуана Карлоса. "За" проголосували 299 депутатів, "проти" - 19, ще 23 утрималися, передає іспанське видання El Pais.

2 червня Хуан Карлос заявив про зречення від престолу і оголосив передачу влади своєму синові Феліпе. Згідно Конституції Іспанії зречення короля мав також підтримати парламент, щоб на законному рівні підтвердити зміну наступника престола.

"Впродовж останніх двох століть ніколи влада не передавалася таким нормальним способом, як зараз", - заявив глава іспанського уряду Маріано Рахой, виступаючи на засіданні парламенту.

В цей же час, в Іспанії ширяться рухи, які закликають відмовитись від монархії, як форми державного устрою. Їм на підтримку виступили партії, які голосували проти законопроекту за відречення короля. Вони поставили вимогу провести референдум щодо майбутнього іспанської монархії та державного устрою Іспанії. Депутати під час виступу одного з лідерів опозиції встали з плакатами, на яких було написано: "Референдум". Проте поправки до закону, які б дозволили провести подібний референдум, були відхилені переважною більшістю голосів (296 проголосували "проти", 26 – "за", 21 депутат утримався).

Одночасно Прем'єр Іспанії підкреслив, що монархія й далі залишиться державним ладом країни. "Іспанія - монархія з глибоким корінням, і саме цього хочуть іспанці", - підкреслив він.

Прем'єра Іспанії підтримав також лідер соціалістів Альфредо Рубалькаба, який в ході дебатів заявив, що "парламент голосує лише за складання королівських повноважень, а не за зміну влади, оскільки це регулюється Конституцією".

Тепер закон про зречення короля Хуана Карлоса буде передано в сенат. У разі затвердження верхньою палатою, новий глава держави Феліпе складе присягу на вірність народу перед обома палатами парламенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.