Проект Південного газового коридору буде спільним пріоритетом ЄК та Азербайджану - Баррозу

Понеділок, 16 червня 2014, 11:44

Глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу обговорив з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим шляхи прискорення і розширення проекту Південного газового коридору, а також подальшого поглиблення відносин співробітництва між ЄС і Азербайджаном.

"Ми обговорили шляхи прискорення і розширення проекту Південного газового коридору і домовилися, що це буде нашим спільним пріоритетом на майбутній рік. Ми також обговорюємо цю тему з іншими країнами регіону і розглядаємо можливі шляхи розвитку", - заявив Баррозу на спільній прес-конференції з Алієвим в Баку.

Того ж дня вони разом відвідали Сангачальський термінал, з якого каспійський газ по Південному коридору почне свій шлях до європейських споживачів. Як підкреслив глава Єврокомісії, на перших порах, до 2019 року, це дасть Європі додатково 10 млрд. кубометрів газу, а згодом ще більше.

"Одним словом, ЄС продовжить грати свою роль у забезпеченні успіху проекту Південного газового коридору. Він має ключове значення для нашої спільної мети диверсифікації джерел і постачальників. Це також центральний компонент стратегії енергетичної безпеки ЄС, яку нещодавно представила Європейська комісія", - сказав Баррозу.

Він заявив також про бажання Брюсселя піти ще далі в розвитку відносин з Азербайджаном і розширити їх у всіх областях.

У ході візиту глави ЄК в Баку підписано угоду про участь Азербайджану в програмах ЄС. Вона дозволить розширити співпрацю і обміни в діапазоні сфер - від науки та освіти до охорони навколишнього середовища, споживчої політики та охорони здоров'я. Брюссель очікує побачити більше вчених з Азербайджану в університетах ЄС.

Разом з тим, між ЄС і Азербайджаном залишаються розбіжності у поглядах на демократію і права людини.

"Я абсолютно відверто пояснив президенту Алієву, що ми вважаємо багатопартійну демократію, відкрите суспільство і відкриту економіку кращим способом для досягнення стабільності і процвітання. Процвітаюче громадянське суспільство має важливе значення для процвітаючої демократії", - підкреслив Баррозу.

За словами Баррозу, він обговорив з Алієвим також події в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.