"Єврогаз" не підтримує ідею про спільні закупівлі газу для ЄС

П'ятниця, 20 червня 2014, 09:41

Європейський союз газової промисловості ("Єврогаз") виступає проти лобіювання Польщею ідеї про спільні закупівлі газу для всіх країн Європейського Союзу, оскільки це може привести до подорожчання блакитного палива в країнах об'єднання, повідомляє УНІАН.

"Будь-яка концепція обов'язкових групових закупівель, зокрема, через агентство з закупівель газу, приведе до перекосів на ринку і створить ризики зниження безпеки поставок і підвищення цін", - зазначили в "Єврогазі".

Згідно з повідомленням організації, лідери Європейського Союзу на своєму найближчому саміті 26-27 червня повинні підтвердити, що питання закупівель газу необхідно вирішувати на рівні компаній за політичної підтримки країн ЄС і країн – постачальників газу.

Також в "Єврогазі" назвали важливим завданням для забезпечення стабільності газових поставок до Європи в середньостроковій перспективі впровадження вже прийнятого і ухвалення нового законодавства для створення "вільнішого і чеснішого" ринку газу на європейському континенті.

Крім того, підкреслюється в повідомленні, необхідно політично підтримувати проекти з диверсифікації газових поставок до ЄС, зокрема, шляхом розвитку газової інфраструктури для поставок звичайного газу з нових родовищ, а також зрідженого природного газу.

Нагадаємо, що з ідеєю про спільні закупівлі газу всіма країнами Європейського Союзу виступив глава польського уряду Дональд Туск який вважає, що таким чином європейські країни можуть добитися вигідніших умов поставок, зокрема з Росії. Цю ініціативу він озвучив після захоплення Росією Криму і погроз припинити поставку газу Україні, зазначивши, що росіяни вже традиційно використовують енергоносії як політичну зброю.

Водночас експерти зазначають, що така схема невигідна найбагатшим і найвпливовішим державам Євросоюзу, в першу чергу Німеччині, яка сьогодні купує російський газ дешевше, ніж більшість інших країн об'єднання.

Росія з понеділка, 16 червня, припинила поставки газу Україні, через яку Євросоюз одержує близько половини всього російського газу, або 15% всього необхідного йому обсягу.

До складу "Єврогазу" входять 45 компаній, національних асоціацій і міжнародних організацій, які займаються оптовою, роздрібною торгівлею і розподілом газу в Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.