Росія агітує в Європі проти сланцевого газу - Расмуссен

Доповнено
П'ятниця, 20 червня 2014, 10:49

Генеральний секретар НАТО Андрес Фог Расмуссен ствердив, що Росія послуговується громадськими організаціями та медіа в Європі та проводить інформаційну політику, щоб дискредитувати кампанію з видобування сланцевого газу на користь продажу свого газу.

Проте, які саме організації працюють під інформаційну диктовку Росії Расмуссен не назвав.

"Я зустрічався з партнерами, які чітко свідчать, що Росія послуговується в Європі різними громадськими організаціями та лобістськими групами, щоб загальмувати роботу над видобуванням сланцевого газу і тим самим залишити Європу залежною до російського газу", - сказав Расмуссен під час виступу в Королівському інституті міжнародних відносин у Лондоні 19 червня, передає The Guardian.

Генсек НАТО також наголосив, що зараз ЄС працює над зменшенням енергетичної залежності від Росії і тому процес запуску видобування сланцевого газу може кардинально змінити ситуацію на енергетичному ринку Європи.

Сьогодні Європа майже 162 млрд. куб м. газу імпортує з Росії, що складає 30% всіх імпортованих енергоресурсів.

Нові дослідження в Британії показали, що країна володіє великими запасами сланцевого газу та нафти, які можуть на кілька років повністю забезпечити регіон енергоресурсами. В 2012 році уряд Британії дав згоду на видобування газу з сланців і це звичайно не вигідно Газпрому, пише The Guardian.

Також в Німеччині виявлено великі запаси сланцевого газу, близько 2,3 трлн кубометрів. В Федеральній спілці німецьких промисловців вважають, що видобуток свого сланцевого газу забезпечить до 35% споживання газу в країні, що значно знизить імпорт російського.

"Greenpeace" вже встиг відреагувати на заяви Расмуссена. "Зелені" повідомили, що не варто у всьому звинувачувати Росію, оскільки саме ця країна свого часу арештовувала активістів її організції, через, так би мовити, браконьєрство. Одночасно Greenpeace у видобуванні газу зі глибокопористих гірських порродах не вбачає панацеї від російської енергетичної залежності Європи.

"Видобування сланцевого газу дуже дороге задоволення і аж ніяк не покриє всіх планових потреб Європи і не дуже сприятиме енергетичній незалежності Європи", цитує речника Greenpeace британське видання "The Independent".

ЄвроПравда раніше писала, що в деяких країнах ЄС теж виявлено великі поклади сланевого газу. Зокрема у Польщі, Угорщині, Швеції, Румунії та Литві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.