ВВП в Україні до 2015 зросте на 1,7% - прогноз уряду

П'ятниця, 20 червня 2014, 15:07

Уряд України прогнозує зростання ВВП вже наступного року на 1,7%. Однак в цьому році українську економіку чекає стагнація.

За попередніми прогнозами Кабміну, цього року в Україні буде спад ВВП майже на 3%. Таку тенденцію також підтвердили в міжнародних фінансових установах. Зокрема Світовий банк прогнозує падіння української економіки на 5% а Європейський банк реконструкції та розвитку на 7%.

Позитивний прогноз щодо зростання ВВП на 2015 рік також формується за рахунок виконання положень Асоціації Україна-ЄС та подальшої співпраці з МВФ. В цьому напрямку Уряд виділив три шляхи: стабілізація фінансової системи, проведення структурних реформ та покращення інвестиційного клімату.

На думку міністра економічного розвитку та торгівлі України Павла Шеремета, в рамках дії угоди про "Асоціацію Україна-ЄС", наша держава збільшить експорт своє продукції до Європи за рахунок впровадження режиму всеосяжної вільної торгівлі.

"Є песимістичні оцінки й оптимістичні, але всі вони виходять в "плюс". Розрахунки коливаються між 2% від ВВП, і є оцінки про збільшення українського експорту майже на третину від нових можливостей", - сказав Шеремета, виступаючи 20 червня у Верховній Раді України.

Також уряд планує забезпечити здешевлення кредитного ресурсу для реалізації державних цільових проектів шляхом зниження ставки рефінансування НБУ до 4–5% в умовах обмеження маржі комерційних банків до 3%.

Експерти констатують, що прогноз ряду щодо зростання ВВП на 1,7% є досить помірним. На їхню думку за умови проведення реформ в нинішньому році, зростання економіки в наступному може скласти 3,5%. Натомість Світовий банк очікує в наступному році зростання української економіки на 2,5%.

Тим не менше в уряді та в середовищі експертів вірять, що за умови виконання поставлених завдань, а саме стабілізації фінансової системи, проведення структурних реформ та покращення інвестиційного клімату, то до кінця 2017 року Україна зуміє вийти на докризовий рівень економіки. За базовим сценарієм рівень ВВП України 2008 року буде перевищено на 0,7%. За оптимістичним сценарієм цей рівень буде перевищено на рік раніше, наголошують експерти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: