Сікорський не бачить користі від польсько-американської співпраці

Понеділок, 23 червня 2014, 08:53

У Польщі у розпалі "касетний скандал", який може призвести до дострокових парламентських виборів. Його новим фігурантом виступає міністр закордонних справ цієї країни Радослав Сікорський, який насміхався над США та висловлював прихильність до Росії та Німеччини.

"Польсько-американський союз нічого не вартий. Він навіть шкодить, бо ставить Польщу у фальшиві оборонні позиції. Якщо ми будемо догоджати американцям, тоді будемо в конфлікті з німцями та росіянами і вважатимемо себе фраєрами", - йдеться в аудіозаписі, в якому Сікорський у розмові з міністром фінансів Польщі пояснює, що співпраця з США ставить країну в хибні оборонні позиції.

США устами свого посла в Польщі одразу відреагували на висловлювання Радослава Сікорського. Посол Стефан Мулл вирішив не надавати великої уваги аудіозаписам, оскільки вірить у дружбу між державами.

"Я не коментую ніяких аудіозаписів. Це нормально, коли у демократичних державах час від часу спливають такі записи. Але я вірю, що польсько-американські стосунки є світлі", - заявив посол США в Польщі.

Скандал виник 16 червня після оприлюднення у ЗМІ телефонних розмов високопоставлених політиків.

Тижневик Wprost отримав також аудіозапис розмов високопосадовців, зокрема міністра внутрішніх справ Бартломея Сенкевича і голови Нацбанку Марека Бельки. У ході цих розмов чиновники, вживаючи ненормативну лексику, обговорювали вирішення не цілком законними способами як державних, так і особистих питань.

Після оприлюднення записів голова Ради міністрів Польщі Дональд Туск навіть припустив оголошення дострокових парламентських виборів, якщо конфлікт не буде вичерпано.

"Якщо виявиться, що державні інституції, ЗМІ, прокуратура, уряд, парламент не зможуть узгодити, відповідно до норм демократії і права, таку модель співпраці, яка дозволить оприлюднити усе, що відомо у цій справі (щодо "касетного скандалу". - Ред.), і захистити право на свободу слова, то, можливо, єдиним виходом із ситуації будуть дострокові вибори, коли криза довіри є настільки глибокою", - заявив Туск.

Одночасно прем'єр Польщі наголосив, що не збирається йти у відставку через "касетний скандал", але одразу зауважив, що він може бути пов'язаний з кризою в Україні, адже внутрішній конфлікт у Польщі відволікатиме увагу Варшави від подій на українському сході.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.