РФ може заборонити поставки продукції рослинництва з України через шкідника кукурудзи

Понеділок, 23 червня 2014, 13:00

Россільгоспнагляд може заборонити поставки продукції рослинництва з України через поширення в цій країні і Євросоюзі одного з найнебезпечніших шкідників - західного кукурудзяного жука, повідомляє Інтерфакс з посиланням на Россільгоспнагляд.

Як повідомляє служба, заборона торкнеться поставок продукції всіма видами транспорту.

Необхідність заборонних заходів пов'язана з тим, що існує реальна загроза занесення шкідника на територію РФ.

Згідно з повідомленням, кукурудзяний жук уже був виявлений у 2011 році в феромонной пастці, встановленої інспекторами Россільгоспнагляду на території пункту пропуску " Матвєєв Курган в Ростовській області. "У тому ж році на міжнародному автомобільному пункті "Новошахтинськ" Ростовської області він був виявлений на вантажному автомобілі, що прибув з України", - повідомляє служба.

Як відзначають в Россільгоспнагляді, поширення шкідника на російську територію загрожує досить серйозними економічними наслідками. "Личинки жука пошкоджують кореневу систему, а дорослі особини живляться усіма надземними частинами рослини, в тому числі зернами кукурудзи молочно-воскової стиглості, - пояснюється в повідомленні. - Крім заподіяння прямої шкоди, жук в процесі міграції може перенести ряд вірусів, які викликають летальні некрози рослин з втратою врожаю до 90%".

Згідно з повідомленням, в Європі кукурудзяний жук вперше був виявлений в 1992 році на кукурудзяному полі поблизу аеропорту Белграда. Вважається, що він був завезений із США військово-повітряним транспортом під час військових дій, які завершилися розпадом Югославії. З 1994 року жук стрімко поширювався по кукурудзяним регіонах Центральної і Східної Європи. До теперішнього часу він виявлений у 22 країнах Європи.

За деякими даними, жук поширюється і на території Волинської області. Швидкість поширення шкідника, що становить у середньому 40 км на рік, в окремі роки зростала до 150 км.

Батьківщиною шкідника є Північна Америка. Витрати на боротьбу з ним і втрати від недобору врожаю оцінюються майже в $1 млрд у рік.

Россільгоспнагляд двічі звертався в Державну ветеринарну та фітосанітарну службу України з запитами про проведення консультацій з проблемних питань у галузі карантину рослин. Реакції з української сторони не було.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.