"Нафтогаз" проведе переговори щодо спільного з Європою управління ГТС

Понеділок, 23 червня 2014, 16:41

Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" планує 25 червня в Брюсселі провести переговори про залучення європейських компаній до управління і модернізації української ГТС, повідомив глава правління держхолдингу Андрій Коболєв 23 червня на прес-конференції в Києві, передає Інтерфакс.

"Переговори вже почалися. Є інтерес як від великих європейських компаній, які бажали б взяти участь в управлінні і модернізації української ГТС, так є інтерес і з боку Європейської Комісії", - сказав він.

За словами Глави НАК "Нафтогаз України" для збільшення реверсу виникає багато питань від європейських компаній. Вони цікавляться, зокрема, про обсяги транзиту газу через Україну у випадку реалізації проекту "Південний потік".

"Питання закономірне. Відповідати на нього складно. Більш того, відповідь на нього залежить від того, яку позицію займе Єврокомісія... Зараз дуже важливо з української сторони бути максимально конструктивними в тому, що ми пропонуємо, реалістичними і послідовними", - зазначив А.коболєв.

Він також уточнив, що 25-26 червня має відбутися наступний раунд переговорів про організацію поставок природного газу з країн ЄС через Словаччину. Зокрема, мова піде про збільшення обсягів поставок через газопровід "Вояны - Ужгород", а також про відкриття так званого "великого реверсу".

"Перемичка добудована (для "Вояны - Ужгород"). Компанія Eustream (Словаччина) зараз проводить так званий "open season", в рамках якого збирає заявки від виявили бажання компаній на постачання газу цим газопроводом в Україну. Наскільки нам відомо, заявок було подано велику кількість", - сказав голова НАК.

Україна розраховує почати реверсні постачання газу з ЄС через Словаччину (по лінії "Вояны - Ужгород") з 1 вересня 2014 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.