Москву обурило рішення Ради ЄС по Україні

Вівторок, 24 червня 2014, 13:57

У МЗС Росії назвали прийняті напередодні рішення Ради ЄС у закордонних справах на підтримку України "відірваними від реальності".

"Вимушені вкотре констатувати упередженість, політичну заангажованість та відірваність від реальності даних Брюсселем оцінок українських подій, тривале замовчування "незручних" для Євросоюзу фактів, необгрунтований, а часом і явно фальсифікований характер звинувачень на адресу Росії", — йдеться у повідомленні.

У МЗС РФ вважають, що "ЄСівські партнери продовжують наполегливі спроби втиснути кризу в Україні у вузькі рамки тієї картинки, яку старанно малюють в окремих столицях на захід від Києва".

Зокрема, російська сторона незадоволена, що до рішення Ради ЄС не включені згадки про загибель мирного населення, про біженців, про порушення українськими військовими російського державного кордону, що нібито мали місце, про заворушення біля посольства РФ у Києві.

"Натомість в Євросоюзі вважають за краще, як і раніше, таврувати населення південного сходу України  як "проросійських сепаратистів", залишати поза увагою всі роз'яснення, які неодноразово надавалися російською стороною з приводу мети присутності та чисельності наших збройних сил поблизу російсько-українського державного кордону", — говориться в повідомленні.

Крім того, в МЗС РФ вважають неприйнятними "наполегливі спроби колективного покарання населення Криму і Севастополя, що здійснюються Брюсселем, за чесне і однозначне волевиявлення під час референдуму про долю півострова".

Нагадаємо, що 23 червня в Люксембурзі Рада Євросоюзу закликала Росію підтримати мирний план президента України Петра Порошенка і попередила про подальші кроки щодо адресних санкцій проти РФ, які будуть здійснені, "якщо того зажадає ситуація".

Також Рада ЄС ухвалила рішення заборонити імпорт до Європейського Союзу товарів із Криму, що не мають українського сертифікату, і закликала зробити це країни-члени ООН.

Міністерство закордонних справ України привітало рішення Ради ЄС у закордонних справах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.