Темпи зростання ВВП Франції в 2014 році будуть низькими

Середа, 25 червня 2014, 13:02

Темпи економічного зростання у Франції в 2014 році будуть занадто низькими, щоб послабити безробіття, вважають експерти національного статистичного управління Insee.

За оцінками Insee, ВВП Франції цього року збільшиться на 0,7% – це істотно нижче прогнозу уряду країни (1%), що є основою планування економічних і фінансових показників держави.

"Як і раніше, є ряд обмежуючих факторів, і це означає, що не варто чекати стрибка темпів зростання ВВП", – цитує MarketWatch главу департаменту економічного прогнозування Insee Володимира Пассерона.

Безробіття у Франції, за оцінками Insee, цього року складе 10,2% (10,1% у першому кварталі), що лише трохи нижче максимального за 14 років рівня в 10,3%, зафіксованого в 2013 році.

Президент Франції Франсуа Олланд розраховує на прискорення економічного підйому в країні, яке дозволило б йому виконати цільові показники скорочення бюджетного дефіциту.

Намагаючись підштовхнути економічну активність і зростання зайнятості у Франції, він пообіцяв в 2015–2016 роках зменшити податки для бізнесу, котрі підвищувалися в попередні роки, а також ввести податкові пільги для домовласників із низьким доходом.

Ці кроки, однак, виявилися непереконливими – показник ділової довіри у Франції, що розраховується Insee, погіршується дев'ять місяців поспіль і залишається нижче середнього рівня за довгостроковий період.

Індекс довіри підприємців до економіки Франції в червні 2014 року знизився до 92 пунктів – найнижчого рівня з серпня 2013 року, порівняно з 94 пунктами місяцем раніше.

В компаніях відзначають, що Олланд у своїх заявах пов'язав скорочення податків з вимогою про створення бізнесом робочих місць, у зв'язку з чим роботодавці не впевнені, чи стануть оголошені заходи підтримкою або перешкодою їхнім операціям.

Споживчі витрати у Франції навряд чи зможуть компенсувати слабку активність бізнесу, відзначають в Insee. Витрати населення, як очікується, збільшаться у другому кварталі цього року після зниження в січні-березні, однак темпи їхнього зростання сповільняться в наступному півріччі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.