Лідери країн ЄС визначать кандидатуру на пост голови Єврокомісії

Четвер, 26 червня 2014, 10:13

На саміті Євросоюзу, який пройде 26 і 27 липня, обговорюватиметься кандидатура на пост голови Європейської комісії, виконавчої колегії ЄС, замість Жозе Мануела Баррозу, передає Інтерфакс.

Про це глави держав і урядів 28 країн союзу говоритимуть на неформальній вечері в четвер, цьому присвячено заключне робоче засідання в п'ятницю.

Головним претендентом на пост голови ЄС є колишній прем'єр Люксембургу, колишній голова Єврозони Жан-Клод Юнкер. Європейська народна партія (християнські демократи, консерватори), до якої він належить, отримала найбільше голосів на минулих виборах до Європарламенту. Його підтримують лідери Німеччини та багатьох інших країн ЄС. Але проти - прем'єр Великобританії Девід Кемерон, на боці якого можуть опинитися й інші.

Якщо по кандидатурі не буде консенсусу (в результаті переговорів по іншим керівним постам "в пакеті"), то Кемерон може вимагати голосування в Європейській раді, чого ще ніколи не було. Залежно від вибору кандидатури глави Єврокомісії буде, очевидно, до літніх канікул визначена кандидатура верховного представника у закордонних справах і політики безпеки ЄС.

На тлі дискусії з цього питання, до якого прикута увага європейських ЗМІ, на другий план відходять найважливіші з змістовної точки зору теми української кризи і санкцій проти Росії, підписання угод про асоціацію ЄС з Грузією і Молдовою.

Зустріч розпочнеться в четвер 26 червня вдень у бельгійському місті Іпр з церемонії пам'яті про початок Першої світової війни. Потім на неформальній вечері в мерії Іпра відбудеться обмін думками про пріоритети і стратегічний порядок денний ЄС на п'ять років. І, звичайно, про кандидатуру глави Єврокомісії.

Другий день саміту почнеться в Брюсселі з підписання угод про асоціацію та вільну торгівлю ЄС з Грузією і Молдовою, а також непідписану ще частину аналогічної угоди з Україною.

Голова Єврокомісії Баррозу на прес-конференції в середу назвав ці угоди "історичними для цих країн, але також історичними для Європи".

"У листопаді по завершенні Вільнюського саміту багато хто поспішив оголосити про провал нашої політики Східного партнерства, - нагадав він -. Я думаю, що вони, як завжди, недооцінили нашу вірність цій політиці, рішучість країн-партнерів йти вперед і прагнення їхніх громадян бути тісніше пов'язаними з ЄС ".

Лідери країн ЄС вислухають президента України Петра Порошенка, який звернеться до них з короткою промовою, і після цього робочий обід буде присвячений обговоренню ситуації в Україні.

За словами Баррозу, якщо за рішенням Ради Федерації про відкликання мандата на застосування російських збройних сил на території України не послідує конкретних кроків по деескалації кризи, Євросоюз прийме додаткові заходи проти Росії.

Однак, за словами високопоставленого чиновника ЄС, який побажав залишитися неназваним, рішення про санкції в цей раз може і не бути, хоча питання включено до порядку денного. Це залежить від оцінки європейськими лідерами поточної ситуації.

У п'ятницю європейські лідери проведуть традиційний обмін думками з в.о. голови Європарламенту. На робочому засіданні у присутності президента Європейського центрального банку вони завершать річний цикл координації економічної політики, зосередивши увагу на економічному зростанні, зайнятості та конкурентоспроможності. Далі вони домовляться про стратегічні принципах законодавчого та оперативного планування на найближчі роки в рамках спільного простору свободи, безпеки та правосуддя.

Третім з основних пунктів порядку денного будуть клімат і енергетика, підготовка остаточного пакету заходів, який належить затвердити в жовтні.

Лідери країн ЄС також привітають Литву зі вступом до єврозони, а Албанію - зі статусом кандидата в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.