Країни Східної Європи вітають рішення США прискорити експорт газу

Четвер, 26 червня 2014, 10:35

Представники урядів низки східноєвропейських держав високо оцінили зусилля Конгресу США, спрямовані на прискорення переходу до експорту американського газу, пише Financial Times.

Як зазначає видання, дії Росії змушують європейських споживачів газу шукати альтернативні поставки.

Палата представників американського Конгресу в середу схвалила законопроект, згідно з яким міністерство енергетики США має прийняти рішення про видачу дозволів на експортні термінали зрідженого природного газу (СПГ) або про відмову в них протягом 30 днів після завершення екологічної експертизи.

Прийнятий варіант м'якший за перші версії, які передбачали автоматичне підтвердження дозволів на всі експортні термінали на мільярди доларів або всіх проектів експорту СПГ в країни НАТО. Зараз розгляду чекають 25 таких експортних заявок.

У число країн, які намагалися переконати конгресменів у необхідності прискорити підготовку до експорту СПГ зі США, входять Чехія, Угорщина, Польща, Словаччина та Литва.

Днем раніше влада США вперше з 1970-х років дали двом американським компаніям дозвіл на експорт нафти. Міністерство торгівлі без будь-яких публічних оголошень дало спеціальні дозволи Pioneer Natural Resources Ко і Enterprise Products Partners LP на відвантаження закордонним покупцям конденсату, поставки очікуються вже в серпні і будуть невеликими. Даних про загальний дозволений двом компаніям обсяг експорту поки немає.

Видача дозволів може підштовхнути і інші видобувні компанії подати аналогічні запити, і міністерство працює над правилами, які зроблять експорт нафти простішим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.