Вступ до ЄС підтримують 53% українців, 24,5% бачать країну в МС - соцопитування

Четвер, 26 червня 2014, 12:21

Більше половини населення України підтримує вступ України до Європейського союзу і лише близько чверті схиляються на бік Митного союзу, свідчать результати загальнонаціонального дослідження громадської думки населення України, презентованого в четвер, 26 червня, у Києві.

"Підтримка вступу України до ЄС поступово зростала протягом останніх років і сьогодні становить 53%, тоді як проти членства в ЄС виступають 35,5%, а 11,6% не визначилися", - повідомила директор фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна в ході круглого столу "Україна після підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом: виклики, проблеми, перспективи".

Згідно з дослідженням, лише 24,5% підтримують ідею вступу України до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном, 61,1% опитаних виступають проти такого рішення, а 14,4% - не визначилися.

Як зазначила Бекешкіна, ставлення населення до ідеї вступу до Митного союзу кардинально змінилося за останні роки: у 2009 році 58% населення висловлювалися за вступ до Митного союзу і лише 20% були проти.

Проти МС виступає абсолютна більшість жителів західного і центрального регіонів і відносна більшість на сході і півдні. Донбас є єдиним регіоном, де більшість населення (73,1%) підтримує членство України в МС, лише 13,8% не підтримують і 13,1% не змогли відповісти на дане питання. Водночас 75% жителів Донбасу вважають, що Україні не варто вступати в ЄС, підтримують євроінтеграцію 14,1% і 10,9% не змогли відповісти на це питання.

Загальнонаціональне дослідження громадської думки населення було проведене фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" разом з Центром ім. Разумкова з 14 по 18 травня 2014 року. Опитування проводилося у всіх регіонах України, за винятком Криму. Всього було опитано 2011 респондентів за вибіркою, репрезентативною для дорослого населення України (старше 18 років). Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Дослідження було здійснене за проектом "Громадський соціологічний консорціум" за фінансової підтримки Європейського союзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.