Регулятор ЄС вперше прямо розкритикував рейтингове агентство

Вівторок, 3 червня 2014, 16:42

Регулятор ринку цінних паперів Євросоюзу виніс осуд рейтинговому агентству Standard & Poor's у зв'язку з допущеною в листопаді 2011 року помилкою, через яку на ринку склалося враження про зниження рейтингу Франції, повідомляє Інтерфакс - Україна.

У повідомленні Європейського управління по цінним паперам і ринкам (ESMA) зазначається, що це "стало результатом недотримання S&P деяких організаційних вимог" загальноєвропейського законодавства .

Вперше за весь час свого існування ESMA, створене в 2011 році, виступило з прямою критикою на адресу рейтингового агентства. При цьому регулятор оголосив, що штрафних санкцій на адресу S&P, крім громадського осуду, не буде.

У розпал європейської боргової кризи S&P 10 листопада 2011 сколихнуло світові ринки акцій, облігацій, валют і сировини, розіславши по електронній пошті помилкове повідомлення про зниження рейтингу Франції: "France (Republic of) (Unsolicited Ratings): DOWNGRADE".

Повідомлення, яке отримали ряд користувачів, підписані на електронні розсилки через сайт S&P Global Credit Portal, прийшло о 15:57 за паризьким часом. У 17:40, коли ринки вже закрилися, агентство S&P заявило, що це була "технічна помилка" і ніяких дії відносно рейтингу Франції не мали місця.

Тоді S&P заявило, що в оповіщенні не говорилося про те, що агентство розглядає зниження рейтингу Франції. Також агентство підкреслювало, що ті, хто натиснув на алерт, переходили на сторінку сайту, де ясно говорилося, що рейтинг Франції залишається незмінним.

Того дня прибутковість 10-річних французьких держоблігацій підскочила відразу на 27 базисних пунктів, до 3,46 %, а спред до аналогічних за терміном бондів ФРН виріс до рекорду .

Париж зажадав розслідування інциденту на європейському рівні, французький регулятор AMF і Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) США також провели власні розслідування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: