Торгові санкції Росії проти України викличуть санкції ЄС у відповідь - Більдт

Субота, 7 червня 2014, 14:05

У разі якщо Москва введе торгові обмеження щодо Києва після підписання асоціації між Україною і ЄС, Євросоюз повинен ввести санкції у відповіль щодо Росії.

Таку заяву розповсюдив сьогодні на своїй twitter-сторінці міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

Як повідомляла ЕвроПравда, з погрозами введення торгових санкцій щодо України виступив в п'ятницю увечері президент РФ Володимир Путін.

"Я попередив (Петра Порошенка та європейських лідерів), що ми будемо змушені вжити заходи щодо захисту своєї економіки, якщо договір  (Угода про ассоціацію) буде підписаний і набуде чинності. Для України це буде важким випробуванням", - заявив Путін.

Він уточнив, що в цьому випадку Росія, а разом з нею - інші країни Митного союзу, має намір відмовитися від режиму вільної торгівлі з Україною, який діє у рамках договору про зону вільної торгівлі в СНД. Митні ставки на українські товари будуть підвищені до рівня, що діє для всіх інших членів СОТ.

"Не можна миритися з погрозами, які звучать від Росії з приводу Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Якщо росіяни введуть санкції (проти України) - ми повинні бути готові накласти санкції на Росію", - заявив у цьому зв'язку Карл Більдт у суботу, 7 червня.

"Заяви Путіна про те, що вільна торгівля між Україною та ЄС шкодить російській економіці, не мають під собою жодних підстав", - додав він, пославшись на думку експертів.

Країни Євросоюзу неодноразово заявляли про готовність ввести торгівельні санкції щодо Росії (так званий третій рівень санкцій) через її дії по дестабілізації ситуації в Україні. Між тим, консенсусу з цього приводу в ЄС так і не було знайдено.

Наразі Європою введено в дію "санкції другого рівня" - адресні обмеження щодо окремих людей і окремих компаній.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.