Європа не бачить Україну в НАТО та не готова до розмов про ЄС - глава МЗС Франції

Неділя, 8 червня 2014, 16:55

Керівник зовнішньополітичного відомства Франції Лоран Фабіус в телевізійному інтерв'ю виступив з досить жорсткими заявами щодо європейського майбутнього України.

Фабіус спілкувався з журналістом французького телеканалу i-Télé в суботу 7 червня, в літаку, повертаючись до Парижу з Києва. Україну він відвідав для участі в інаугурації президента Петра Порошенко.

Лоран Фабіус, зокрема, прокоментував звернення Порошенка до українського народу, з яким той виступив під час інаугурації.

Французький політик назвав промову "дуже проєвропейською", однак заперечив деякі слова президента. Зокрема, Фабіус вважає некоректноюб думку про те, що "угода про асоціацію стане першим кроком до повноправного членства в ЄС".

Глава МЗС Франції вважає, що нині недоречно вести розмови про можливість членства України в Євросоюзі. "Країна має підтримувати добрів стосунки і з ЄС, і з Росією", - наголосив він.

Також Фабіус заперечив можливість дискусії про членство України в НАТО. "Ніхто не хоче, щоби Україна вступила до НАТО - ані США, ані Європа, ані сама Україна", - вважає він.

Варто зазначити, що така публічна позиція Лорана Фабіуса суперечить нині діючій спільній позиції Альянсу щодо Києва. У 2008 році саміт НАТО ухвалив рішення про те, що "Україна одного дня стане членом НАТО". Тодішнє керівництво Франції проголосувало за це формулювання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: