Єлісєєв розчарований рішенням ЄС щодо санкцій проти Росії

Четвер, 10 липня 2014, 16:37

Голова Представництва України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв відверто розчарований рішенням ЄС щодо санкцій проти Росії.

Про це у четвер 10 липня повідомив УНІАН.

Таким чином дипломат прокоментував ухвалене 9 липня рішення Комітету постійних представників ЄС (COREPER), що розширює на 11 осіб перелік тих, до кого застосовуються санкції.

"У світлі висновків Європейської ради від 27 червня, а також з огляду на підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, ми розраховували на більш рішучі та істотні санкції, у тому числі перехід до третього рівня", - нагадав Єлісєєв про своє звернення до керівництва ЄС застосувати більш жорсткі санкції до Москви у зв’язку із ситуацією навколо військовополоненої Надії Савченко.

"Незважаючи на розвиток російської агресії проти України та численні свідчення безпосереднього втручання і координації терористів з московською владою, нинішні обмежувальні заходи полягають лише у розширенні санкційного списку за рахунок сепаратистів.

Такий "прогрес" у контексті стримування агресора – це імітація діяльності або процес заради процесу", - вважає він.

За словами Єлісєєва, в нього особисто складається враження, що деякі держави-члени Євросоюзу "ведуть подвійну гру".

"Інакше мені складно пояснити те, що, приміром, глава МЗС однієї країни одразу після візиту до Києва їде до Москви і запрошує керівництво Кремля до участі у саміті АСЕМ (Азія – Європа) 16-17 жовтня, а представники двох інших впливових країн не лише борються за уникнення третього рівня санкцій, а й усіляко схиляють Україну до переговорів з терористами, які відмовляються скласти зброю, злочинно викрадають українських громадян і продовжують утримувати заручників", - навів дипломат факти, на яких базується його думка.

Разом з тим, зазначив Костянтин Єлісєєв, він все ж сподівається, що за підсумками засідання Європейської ради 16 липня ЄС "припинить займати вичікувальну позицію і виявить принциповість".

"Це не складно зробити: потрібно лише проаналізувати стан виконання Москвою вимог Ради від 27 червня, а відсутність прогресу тут очевидна. Європейський Союз понад 10 років переконував Україну в тому, що демократичні цінності важливіші за економічні чи торговельні переваги. 22 липня ми отримаємо чергову порцію таких повчань у рамках міністерського засідання у форматі 28 держав ЄС та 6 держав "Східного партнерства". Сьогодні ЄС має нагоду на практиці засвідчити відданість такому підходу", - констатував Єлісєєв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.