Польський сейм вдруге висловив довіру прем'єру Туску

П'ятниця, 11 липня 2014, 14:30

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск у п'ятницю вдруге за останні два тижні заручився вотумом довіри парламенту країни, повідомляють польські ЗМІ.

З ініціативою про відставку уряду Туска виступила в середу опозиційна консервативна партія "Право і справедливість", представники якої вважають, що прем'єр і його команда повинні піти зі своїх посад у зв'язку зі скандальними публікаціями в ЗМІ приватних розмов високопосадовців, передає Інтерфакс. 

Однак, як і очікувалося, за збереження двопартійного коаліційного уряду Туска проголосувала більшість членів сейму - 236 з 460 депутатів (проти були 155 парламентарів, 60 утрималися).

25 червня Туск сам поставив питання про довіру свого кабінету в парламенті, який висловив йому підтримку.

Як писала раніше ЄвроПравда, це сталося через "касетний скандал", який виник після публікацій виданням Wprost аудіозаписів розмови високопосадовців уряду Туска.

Фігурантами "прослушки" були міністр внутрішніх справ Бартоломей Сенкевич та глава МЗС Польщі Радослав Сікорський. Останній, зокрема, негативно висловлювався про польсько-американські стосунки та заявляв, що британський прем'єр-міністр Девід Кемерон нічого не тямить у справах ЄС. Як наслідок, опозиційні депутати вимагали відставки спочатку міністрів, а потім всього уряду.

У відповідь глава уряду охарактеризував ці витоку як спробу державного перевороту, спрямованого на дестабілізацію Польщі під час кризи в сусідній Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.