Єврокомісія відклала ухвалення рішення щодо газопроводу OPAL до середини вересня

Середа, 16 липня 2014, 14:30

Єврокомісія продовжила термін прийняття рішення щодо використання газопроводу OPAL.

Про це повідомила прес-секретар єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера Сабіне Бергер, передає Інтерфакс.

"Новий дедлайн - середина вересня", - додала вона.

Бергер зазначила, що терміни ухвалення рішення щодо газопроводу були перенесені через те, що "деякі технічні аспекти вимагають додаткової уваги".

Як повідомлялося, в Міненерго до кінця дня 15 липня очікували отримати відповідь від Єврокомісії щодо дозволу на 100-відсоткове використання потужностей газопроводу OPAL - продовження "Північного потоку".

Єврокомісія і Федеральна мережева агенція ФРН дозволили "Газпрому" використовувати лише половину потужностей газопроводу OPAL, загальна пропускна здатність якого становить 36 млрд кубометрів на рік. Це обмежує наповнюваність "Північного потоку" і призводить до подорожчання транзиту по ньому.

Росія і Євросоюз розглядали кілька варіантів виведення газопроводу OPAL з-під дії Третього енергопакету. При цьому російська сторона називала оптимальним варіант, за якого вільні потужності OPAL виставлялися на аукціон. Це дозволило б допустити треті сторони до потужностей газопроводу.

Вирішення питання очікували на початку березня, коли вільні потужності OPAL передбачалося виставити на щорічний аукціон на платформі PRIZMA. Однак в останній момент (одночасно з посиленням напруженості навколо України) європейські чиновники відклали прийняття цього рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: