Житло у Великобританії в червні дорожчало 14-й місяць поспіль - Nationwide

Середа, 2 липня 2014, 14:09

Ціни на житло у Великобританії в червні зростали 14-й місяць поспіль, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на банк Nationwide Building Society.

Вартість житлових будинків у Великобританії в червні піднялася в середньому на 1% порівняно з травнем і на 11,8% у річному вираженні, склавши 188,9 тис. фунтів стерлінгів ($324,2 тис.).

У британській столиці в другому кварталі ціни на будинки збільшилися на 7,6% порівняно з попереднім кварталом і підскочили на 26% у порівнянні з квітнем-червнем 2013 року. Середня вартість житлової нерухомості в Лондоні становить близько 400 тис. фунтів.

Таке різке зростання цін викликало занепокоєння уряду країни і керівництва центробанку - минулого тижня Банк Англії презентував низку заходів з посилення правил іпотечного кредитування, прагнучи запобігти надмірним запозиченням домовласників, а голова ЦБ Марк Карні назвав ринок нерухомості основним ризиком для економіки Великобританії.

Згідно з новими правилами, кредити, сума яких перевищує доходи позичальника більш ніж у 4,5 рази, повинні складати не вище 15% усіх іпотечних кредитів банку. Крім цього, ЦП наказав фінкомпаніям ретельніше тестувати здатність позичальників сплачувати кредити у випадку підвищення відсоткових ставок.

"Заходи ЦБ навряд чи вплинуть на обсяг операцій з нерухомістю чи їх вартість найближчим часом, - сказав старший економіст Nationwide Роберт Гарднер. - Однак ці кроки допоможуть знизити ризик того, що ціни на будинки зростатимуть у відриві від доходів громадян".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.