Рада в четвер розгляне проекти адаптації законодавства у сфері харчової промисловості до стандартів ЄС

Середа, 2 липня 2014, 16:39

Законопроекти "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин" будуть винесені на розгляд Верховної ради 3 липня, передає Інтерфакс.

Як повідомляється в прес-релізі Міністерства аграрної політики та продовольства, зазначені документи передбачають запровадження в Україні європейської моделі системи забезпечення безпеки та якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP (HACCP: Hazard Analysis and Critical Control Points - аналіз небезпечних чинників і критичні контрольні точки).

Законопроект про ідентифікацію та реєстрацію тварин, розроблений відповідно до законодавства ЄС, встановлює зобов'язання щодо ідентифікації сільгосптварин як на підприємствах, так і в домогосподарствах. Це забезпечує можливість ефективних карантинних заходів з метою недопущення розповсюдження захворювань.

В Мінагропроді підкреслюють, що прийняття та імплементація положень цих законопроектів є обов'язковою умовою успішного проходження Україною інспекції місії Генерального директорату Європейської комісії з питань охорони здоров'я та захисту прав споживачів (DG SANCO). Сприятливі висновки інспекції стануть передумовою для відкриття українській харчовій продукції тваринного походження доступу на ринок ЄС у рамках тих квот, які Україна отримала при підписанні економічної частини Угоди про асоціацію.

Крім того, прийняття гармонізованого з європейськими принципами харчового закону є однією з обов'язкових умов отримання Україною другого траншу кредиту на $500 млн від Світового банку в рамках програми позики на політику розвитку, оцінка виконання якого має відбутися у серпні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.