Країни ЄС мають намір вислати всіх російських шпигунів

Понеділок, 28 липня 2014, 09:07

За час президентства Володимира Путіна спецслужби Росії встановили тотальне шпигунство в країнах Європи. Тільки в одній Франції на сьогоднішній день працює понад 50 російських шпигунів.

Про це повідомляє тижневик La Nouvelle Observateur, з посиланням на власні джерела у французькій контррозвідці.

Видання зазначає, що активність зафіксованих контррозвідкою шпигунів зросла в кілька разів після початку неоголошеної війни Росії проти України.

"За даними компетентних органів лише в останні роки чисельність російських агентів зросла на порядок. На сьогоднішній день у Франції працює більше 50 російських шпигунів. Зокрема, під дипломатичним прикриттям в посольстві РФ і консульствах Росії в Ніцці, Марселі та Страсбурзі. З українським кризою їх активність лише зросла", - стверджує видання.

Згідно анонімної інформації, отриманої від французьких контрозвідників, на Службі зовнішньої розвідки (СЗР) РФ у Франції працює понад 40 секретних агентів Путіна, які прикриваються дипломатичним статусом.

"Їх паризький начальник (на жаргоні спецслужб - резидент), як правило, займає посаду третього секретаря або радника посольства", - пише автор розслідування.

У той же час 10 шпигунів закріплені за Головним розвідувальним управлінням (ГРУ) Генштабу Росії, а їх справжній патрон - працює зазвичай, використовуючи легенду "журналіст" державного російського інформагентства ИТАР-ТАСС або військово-морського аташе. Інші шпигуни є співробітниками Федеральної служби безпеки (ФСБ).

Крім цього, у Франції існує відділ "З" російської СЗР, в якому працюють рядові шпигуни без дипломатичного імунітету - випускники престижної Московської школи розвідки. Росіян цікавлять, в першу чергу, наміри і політика НАТО, Євросоюзу і ООН, а також настрої у вищій лізі французької влади та політичних партіях. У той же час активне і промислове шпигунство. La Nouvelle Observateur зазначає, що сьогодні центром російського шпигунства в Європі став Брюссель, хоча шпигуни Путіна все також активні у Великобританії чи Німеччині.

Видання зазначає, що керівництво європейських контррозвідок знає про діяльність росіян і застосовує безліч протидіючих заходів проти путінських шпіонів. Більш того, країни Європи готові виступити єдиним фронтом і вислати за межі своїх територій всіх "путінських нишпорок".

"Лідери європейських країн готові прийняти рішення щодо "синхронної" висилки російських шпигунів зі своїх територій (їх налічують кілька сотень) у разі, якщо Москва зважиться на військову інтервенцію в Україні", - підводить підсумок французьке видання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.