Гаага офіційно підтвердила, що Росія програла більше $50 млрд у справі ЮКОСа

Понеділок, 28 липня 2014, 11:47

У понеділок 28 липня Постійний Третейський суд в Гаазі офіційно підтвердив, що ним було винесено рішення про програш Російською Федерацією більше ніж $50 млрд.

Позивачами, що виграли даний позов, є три компанії, уточнює сайт суду. Дві з них зареєстровані на Кіпрі, ще одна – на острові Мен (територія Британської корони, однак не входить до складу ЄС). Між тим де-факто всі вони є підконтрольними власникам компанії ЮКОС.

Як повідомляла ЄвроПравда, історія з вимушеним банкротством ЮКОСу стала причиною даного позову. Колишні співвласники компанії довели в арбітражі, що російська влада незаконно експропріювала власність ЮКОСу.

Згідно з решенням арбітражу, уряд РФ зобов’язаний виплатити $1 млрд 846 млн компанії Yukos Universal Limited, $39 млрд 972 млн - компанії Hulley Enterprises Limited, $8 млрд 203 млн - компанії Veteran Petroleum Limited.

Окрім $50 млрд 21 млн прямої виплати, уряд РФ зообов’язаний сплатити близько $4 млн компенсації за роботу арбітражу та близько $60 млн в якості компенсації юристам позивачів.

Гаазький арбітраж стверджує, що російська влада порушила ст. 13 (1) Енергетичної хартії, яка забороняє вибіркову та дискримінаційну експропріацію чи націоналізацію підприємств у сфері енергетики. Як повідомлялося, троє судей арбітражу ухвалили дане рішення одностайно.

 

В рішенні суду не передбачені шляхи стягнення такої заборгованості, однак зазначено, що виплату необхідно здійснити до 15 січня 2015 року.

Світові прецеденти свідчать, що у разі відмови відповідача виконувати рішення Гаазького суду його активи за кордоном можуть бути заарештовані.

Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Росія планує оскаржити це рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.