Росія може обмежити ввезення продукції тваринництва з України через кукурудзяного жука

Понеділок, 28 липня 2014, 16:59

Россільгоспнагляд протягом найближчих двох тижнів може розглянути питання про обмеження поставок продукції рослинництва з України через поширення в цій країні і Євросоюзі одного з найнебезпечніших шкідників - західного кукурудзяного жука.

Про це передає Інтерфакс.

"Наші фахівці вивчають ситуацію, оцінюють ступінь ризику, який становить цей шкідник. Ця робота може завершитися протягом тижня-двох", - повідомив Інтерфаксу офіційний представник Россільгоспнагляду Олексій Алексєєнко.

Раніше Россільгоспнагляд повідомляв, що заборона торкнеться поставок продукції всіма видами транспорту.

В даний час діє заборона на ввезення в РФ з України продукції рослинництва в ручній поклажі та багажі пасажирів, у поштових відправленнях. Повністю заборонені поставки української картоплі.

Необхідність більш великих заборонних заходів пов'язана з тим, що існує реальна загроза занесення шкідника на територію РФ.

Кукурудзяний жук вже був двічі виявлений, в 2011 і в 2012 роках, у феромонних пастках, встановлених в пунктах пропуску в Ростовській області, і на автомобілі, що прибув з України.

Як вважають в Россільгоспнагляді, занесення шкідника на російську територію загрожує досить серйозними економічними наслідками, оскільки, крім заподіяння прямої шкоди, жук в процесі міграції може перенести ряд вірусів, які викликають летальні некрози рослин з втратою до 90% врожаю.

В Європі кукурудзяний жук вперше був виявлений 1992 року на кукурудзяному полі поблизу аеропорту Белграда. Вважається, що він був завезений із США військово-повітряним транспортом під час військових дій у Югославії.

Цього року Єврокомісія своєю директивою 2014/19/EU від 6 лютого офіційно підтвердила нездатність Євросоюзу контролювати поширення цього шкідника і боротися з ним, визнавши, що жук вже поширився на великій частині території ЄС. В Україні жук з'явився 2001 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: