Глави держав та урядів ЄС проведуть "письмовий саміт" для підтвердження санкцій

Вівторок, 29 липня 2014, 20:14

Європейський Союз знайшов процедуру, яка дозволить ввести в дію санкції "третього рівня" проти Росії без проведення позачергового засідання Європейської ради (тобто саміта ЄС).

Для цього Брюссель має провести письмове опитування керівників держав та урядів 28 країн-членів Євросоюзу, повідомляє Інтерфакс із посиланням на джерело в структурах ЄС.

Для позитивного рішення всі учасники "письмового саміту" мають надати свою згоду на застосування санкцій, оскільки такі рішення потребують консенсусу. У вівторок на зустрічі в Брюсселі посли всіх 28 країн гарантували згоду своїх лідерів.

Відмова від особистої зустрічі лідерів ЄС, схоже, пов’язана з тим, що деякі президенти та прем’єри пішли у відпустку і не хотіли її переривати.

Ще у вівторок вдень фінський прем'єр заявляв, що санкції набудуть чинності "відразу" - без офіційного погодженнями з лідерами країн членів, лише за згодою послів. Але згодом було ухвалене рішення про чітке дотримання процедури.

Як повідомляла Європейська правда, у вівторок 29 липня в Брюсселі був погоджений пакет санкцій "третього рівня" проти Російської Федерації.

Санкції стосуватимуться енергетичного, фінансового секторів та продукції військового та подвійного призначення. Різні джерела прогнозують, що рішення про санкції набуде чинності в четвер 31 липня або у п’ятницю 1 серпня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.