ЄНП та соціал-демократи Європарламенту об'єднуються в коаліцію

Четвер, 3 липня 2014, 13:18

Дві головні групи в Європарламенті -  ЄНП та соціал-демократи - збираються підписати коаліційну угоду, аби встановити контроль над роботою Європейського союзу протягом наступних п'яти років, повідомляє European Voice

Провідні депутати Європарламенту від правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП) і лівоцентристських соціалістів і демократів (СД) уже розпочали роботу над проектом коаліційної угоди, який повинен включати в себе конкретні політичні плани. Ліберальні депутати Європарламенту з групи АЛДЄ, третьої за величиною в парламенті, також беруть участь у дискусіях, виступаючи своєрідним посередником.

Коаліційна угода є відповіддю на пропозицію, зроблену на саміті національних лідерів країн-членів ЄС минулої п'ятниці, 27 червня.

У підсумковій заяві саміту сказано: "Європейська Рада вирішила запропонувати Жана-Клода Юнкера Європейському парламенту як кандидата на посаду президента Європейської комісії. У цьому контексті він погодився слідувати стратегічному порядку денному ключових пріоритетів на найближчі п'ять років. Він запропонував європейським інститутам і державам-членам повною мірою реалізовувати ці пріоритети у своїй роботі".

Рада зазначені пріоритети не деталізувала. Однак парламентські групи мають на меті більшу конкретику.

Паулу Рангель, віце-голова групи ЄНП, повідомив, що попередні коаліції - зокрема, під час другої адміністрації Жозе Мануела Баррозу - не мали форми письмового зобов'язання. Саме тому, як пояснив депутат, формування проекту коаліційної угоди є "важким" та "делікатним".  

Клод Мораес, парламентар від Великобританії, котрий належить до групи СД і збирається очолити парламентський комітет громадянських свобод, зазначив: "Зараз законодавство проходить справжнє випробування. Є багато складних питань, щодо яких ЄНП і СД мають різні погляди. Інакше навіщо вони взагалі? Несподівано виявилося, що ми повинні співпрацювати".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: