Німеччина та ЄС продовжують сперечатися через відновлювану енергетику

П'ятниця, 4 липня 2014, 10:50

Берлін та Брюссель зійшлися в протистоянні навколо закону Німеччини щодо "зеленої" енергетики, коли німецький канцлер Ангела Меркель сердито відреагувала на припущення єврокомісара з питань конкуренції про те, що Німеччина достатньо зробила для того, щоб відповідати правилам ЄС, передає Українська енергетика.

Рішення найвищого суду Євросоюзу дало надію Німеччині, що її оновлене законодавство про відновлювану енергію, яке має на меті частково захистити важку промисловість від вартості фінансування "зеленої" енергетики, вже відповідає законодавству ЄС.

Проте комісар ЄС з питань конкуренції Хоакін Альмунія заявив, що це не так, бо до імпортованої енергії не буде такого ж ставлення, як і до внутрішньо видобутого палива.

"Імпортована електроенергія не може отримати дискримінаційне ставлення, - зазначив він. - Нам потрібно знайти з німецькою владою шлях усунути наші занепокоєння".

Меркель відповіла, що Єврокомісія створила рівень небезпеки, з яким вона боротиметься "з усією силою".

Комісія має показати розуміння складнощів Німеччини на шляху реформування 15-річної системи субсидій та перевести її у відповідність до ринків, заявила канцлер на зустрічі економічного комітету своєї Християнсько-демократичної партії.

Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, оголосила про початок розслідування щодо закону про відновлювану енергетику в Німеччині наприкінці минулого року.

Це розслідування, ймовірно, буде тривалим, і Альмунія не виключив, що німецька промисловість матиме виплатити субсидії, які отримала за старого режиму, при цьому не назвавши цифр.

Вирішення зауважень Комісії до оновленого законодавства Німеччини щодо "зеленої" енергетики треба знаходити швидше. Альмунія зазначив, що цього можна досягти до літньої перерви в роботі Єврокомісії, яка починається 1 серпня, проте додав: "Це не в моїх руках".

Питання на порядку денному є технічними та стосуються межі, до якої дозволено субсидії для "зеленої" енергетики, а також того, як попередити дискримінацію проти імпортованої відновлюваної енергії.

Суд ЄС постановив, що схема підтримки відновлюваної енергетики Швеції для розвитку національної "зеленої" енергетики відповідає законодавству ЄС, навіть попри те, що Швеція відмовилася надати підтримку немісцевій "зеленій" енергетиці.

Міністр економіки Німеччини Зігмар Габріель привітав це рішення, зазначивши, що воно знімає будь-які затяжні перешкоди для закону з відновлюваної енергетики Берліну.

Альмунія сказав, що взяв до уваги рішення суду, втім, воно далеке від ситуації в Німеччині, де "зелена" енергетика імпортується, і ставлення до неї інакше, ніж до згенерованої в країні "зеленої" енергії.

Якщо споживачі мають доплачувати як за внутрішню, так і на імпортовану електроенергію, проте дохід від доплат використовується тільки для фінансування внутрішніх виробників електроенергії, тоді, на думку Комісії, імпортована електроенергія може опинитися в несприятливому становищі та набагато здорожчати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.