Україна перекриє російським авіакомпаніям шлях за кордон

Вівторок, 8 липня 2014, 16:54

Влада України має намір домогтися закриття повітряного простору в більшості країн світу для російських авіакомпаній. Для цього планується виключити РФ з учасників Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), повідомляє агенція "РБК-Україна".

"Російські компанії літатимуть територією Росії - з Москви до Магадану", - заявив сьогодні на брифінгу міністр юстиції України Павло Петренко.

За його словами, українська влада фіксує порушення російськими літаками повітряного простору над Кримом (в Києві, як і раніше, вважають півострів частиною України) і за кожне таке порушення виставляє штраф. Загальна сума штрафів уже перевищила 200 млн грн (близько $17 млн).

"Ми звернулися з відповідною скаргою до ICAO. Скарга передбачає, що російська сторона зобов'язана компенсувати збитки. ICAO констатує факт незаконності перетину нашого повітряного простору і зобов'яже Росію компенсувати збитки. РФ, як я розумію, буде ухилятися від цього зобов'язання, і тоді наступним етапом ми подамо заяву про виключення цієї країни з ICAO", - сказав Петренко.

Міністр зазначив, що наслідком виключення може стати заборона російським компаніям літати над територією країн-учасників ICAO. Зараз до ICAO входить 191 з 193 існуючих держав, які офіційно визнані та входять до складу ООН (за винятком Домініки та Ліхтенштейну).

Відповідно до статуту ICAO, спори між країнами-учасниками можуть бути дозволені рішенням Ради ICAO (до неї входять представники 36 країн) і оскаржені в Постійній палаті міжнародного правосуддя (ППМП) або спеціально створеному третейському суді. Рішення ППМП і третейського суду є остаточними і обов'язковими до виконання.

Згідно зі ст. 87 статуту кожна держава-учасниця ICAO зобов'язується "не дозволяти діяльність авіапідприємства будь-якої договірної держави в повітряному просторі над своєю територією", якщо ця компанія не виконує остаточного рішення, винесеного в рамках врегулювання спору.

Нагадаємо, що на початку квітня цього року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль) тимчасово заблокувала польоти європейських перевізників до аеропортів Сімферополя і Севастополя, а також заборонила транзитні рейси через повітряну зону Криму.

Європейська аеронавігаційна служба пояснила своє рішення тим, що повітряний простір півострова більше не контролюється українськими авіадиспетчерами. Згідно з оприлюдненим повідомленням організації, аеропорт Сімферополь (код UKFF) закритий з технічних причин, а Севастополь (код UKFB) закритий для літаків цивільної авіації до подальшого повідомлення.

Сьогодні Павло Петренко пояснив, що аналогічним чином влада України має намір діяти в рамках Міжнародної морської організації (IMO), куди буде подана скарга на використання судами закритих київською владою морських портів Криму.

"Там буде схожа процедура внутрішнього арбітражу, де буде виставлений рахунок за нашими збитків за втрату можливості користуватися портами, і ставитимемо питання про виключення їх з відповідної конвенції, щоб їхні кораблі заходили в порти, і компенсації наших збитків", - резюмував Петренко.

Напередодні Міністерство інфраструктури України оголосило про закриття для міжнародного судноплавства морських портів Євпаторії, Керчі, Севастополя, Феодосії та Ялти.

Випущений відомством наказ зареєстрований у Мін'юсті і набуде чинності після офіційної публікації. З цього моменту захід до кримського порту буде вважатися порушенням українських законів і може закінчитися для власника судна, капітана і екіпажу судовим переслідуванням.

У середині квітня 2014 року Кримінальний кодекс України був доповнений ст. 332-1, в якій йдеться про порушення порядку в'їзду на "тимчасово окуповану територію з метою заподіяння шкоди інтересам держави". Згідно з нею порушникові загрожує від трьох до восьми років позбавлення волі і конфіскація транспортних засобів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.