ГПУ та Базельський інститут працюватимуть над поверненням в Україну коштів Януковича та Ко

Понеділок, 11 серпня 2014, 13:06

Генеральна прокуратура України уклала угоду з Базельським інститутом управління про співпрацю з метою повернення коштів, викрадених і вивезених екс-президентом Віктором Януковичем та його оточенням.

Про це передає УНІАН.

Відповідний документ було підписано сьогодні у приміщенні Генпрокуратури її керівником Віталієм Яремою та керуючим директором інституту Греттою Феннер.

Віталій Ярема, зокрема, зазначив, що Міжнародний центр з повернення активів при Базельському інституті управління має великий досвід повернення коштів державам, тому українська сторона сподівається на його підтримку і досвід фахівців.

"Я сподіваюсь, що ваш досвід дуже позитивно відобразиться на наших прокурорах, з якими ви працюватимете. Ми можемо організувати зустріч і з фахівцями з банківської сфери, які працюють над поверненням коштів. Зокрема, йдетсья про Держфінмоніторинг", - сказав Ярема.

Генпрокурор також наголосив, що на сьогодні правоохоронні органи оголосили в розшук 22 колишніх високопосадовців, які вивели кошти з України. Ці гроші знаходяться в іноземних банківських установах.

У свою чергу директор Базельського інституту зауважила, що насамперед необхідно мати бездоганну доказову базу, що кошти були виведені з України Януковичем та його оточенням незаконно.

"На даному етапі треба говорити про наявність доказів. Звичайно, ми можемо робити припущення, що ці активи були викрадені, але нам потрібні докази, щоб доказова база була міцною", - сказала Феннер.

Другою проблемою, за її словами, є те, що не було чіткого сліду, який би вказував на те, що виведені кошти належать пану Януковичу.

Представник Базельського інституту зауважила, що злочинці стають розумнішими, і для розміщення своїх незаконно отриманих коштів використовують певні структури, щоб приховати реального власника.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.