Глава МЗС Литви: довіряти Росії ми не можемо

Вівторок, 12 серпня 2014, 14:00

Східній Україні необхідна гуманітарна допомога, але міжнародне співтовариство не може довіряти Росії, яка заявила про відправку 280 вантажівок.

Про це заявив у вівторок міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, пише Delfi.lt.

Міністр відзначив, що жителі Східної України переживають труднощі "з вини терористів", проте допомога їм може бути надана тільки у прийнятний для України спосіб.

"Людям дійсно потрібна гуманітарна підтримка, немає електрики, води, найбільш необхідних споживчих товарів. Все це повинно бути чітко узгоджено з урядом України, це має бути міжнародна місія за участю Червоного Хреста", - акцентував міністр.

Як зазначив глава зовнішньополітичного відомства Литви, довіру до Росії підірвано тими випадками, коли з її території намагалися надіслати військову техніку під виглядом гуманітарної допомоги.

"У нас вже є досвід, завдяки якому ми не можемо довіряти ніяким заявам Росії. Якщо пофарбовані 280 вантажівок справді везуть гуманітарну допомогу і дійсно без військового супроводу, за погодженням з владою України, то це ясна річ. Але ніколи не можна бути впевненим у тому, що може ховатися поруч. Ми пам'ятаємо, як бронемашини були перефарбовані у кольори так званих миротворців і чекали перетину кордону", - сказав міністр.

"Все, що відбувається в Україні, має відбуватися лише з відома і згоди української влади. Якщо згоди Києва немає, то це можна трактувати як агресію. Залишається тільки чекати розвитку подій. Коли знатимемо більше деталей, тоді і зможемо оцінювати дії", - зазначив Лінкявічюс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.