Турецькі компанії очікують прибутків від російського ембарго

Середа, 13 серпня 2014, 10:14

Турецькі компанії задоволені зростанням замовлень з Росії. Вони очікують довготривалої вигоди від заборони Москвою імпорту західних продуктів.

Про це пише Reuters.

Мехмет Бююкекші, президент Асамблеї експортерів Туреччини (TIM), заявив, що очікує значного збільшення експорту курятини та морепродуктів до Росії.

Окрім того, за його словами, Туреччина може задовольнити зростаючий російський попит на фрукти та овочі.

"Запити від Росії щодо турецьких товарів зросли після того, як обмеження в торгівлі з США та ЄС були введені,"  - відзначив Бююкекші.

Туреччина є п'ятим постачальником продуктів харчування до Росії з обсягом торгівлі у $1.68 млрд в 2013 році.

Міністр економіки Туреччини Ніхат Зейбекчі відзначив, що російське ембарго надало можливість Туреччині  підтримати експорт не тільки харчової промисловості, але і споживчих товарів.

"Я розглядаю Росію як можливість для Туреччини, я не думаю, що проблеми між Росією і Заходом будуть тривалими", - заявив Зейбекчі в інтерв'ю агентству.

"Ми  ведемо переговори, щоб задовольнити їх потреби і максимально використовувати цю можливість", - сказав він.

Туреччина, а також країни Латинської Америки, передусім Бразилія, швидше за все стануть ключовими переможцями  від рішення Росії про заборону імпорту продовольства з країн ЄС та США.

Зейбекчі зазначив, що Туреччина вела переговори з Росією про поглиблення торговельних зв’язків задовго до заборони. В тому числі і мова йшла і про можливу участь країни в Митному союзі між Росією і державами Центральної Азії, включаючи Казахстан і Киргизстан.

Водночас, одвічний суперник Греція звинувачує Туреччину, як країну-кандидата в ЄС і члена НАТО, у прагненні  використати існуючу ситуацію.

"У міністерства закордонних справ чітка позиція, що наші патнери по НАТО і Європейському Союзу, а також країни-кандидати до ЄС, на зразок Туреччини, не можуть використовувати дану торгову війну і не слідувати політиці ЄС,"  - зауважив заступник міністра закордонних справ Дімітріс Коркулас в інтерв’ю грецькому телеканалу Skai TV.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.