Безробіття у Великобританії впало до мінімуму з 2008 року

Середа, 13 серпня 2014, 12:26

Кількість громадян Великобританії, які одержують допомогу з безробіття, скоротилася в липні 2014 року на 33,6 тис., свідчать дані Національного статистичного управління (ONS) країни.

Про це повідомляє Інтерфакс.

Безробіття у Великобританії, розраховане за методикою Міжнародної організації праці (МОП), в квітні-червні впало до 6,4% з 6,5% в березні-травні. Значення показника є мінімальним з грудня 2008 року.

Аналітики, опитані агентством Bloomberg, в середньому прогнозували зменшення кількості безробітних на 30 тис. і зниження рівня безробіття до 6,4%.

Згідно з переглянутими даними, у червні кількість британських безробітних зменшилася на максимальні з жовтня 39,5 тис. осіб, а не на 36,3 тис., як повідомлялося раніше.

Занепокоєння у експертів викликає зниження середньої заробітної плати в II кварталі на 0,2% (прогноз - 0,1%). Середня британська зарплата впала вперше з 2009 року - періоду фінансової кризи і рецесії.

"Ослаблення зростання заробітної плати з урахуванням стійкого зростання зайнятості все більше заплутує Банк Англії", - зазначив економіст HSBC Securities Inc. Саймон Уеллс.

Зниження числа безробітних у Великобританії продовжилося у липні 21-й місяць поспіль, а за попередні три місяці їхня загальна кількість, розрахована за методикою МОП, зменшилася на 132 тис., до 2,98 млн.

Кількість зайнятих у Великобританії (у віці від 16 до 64 років) у II кварталі підскочила на 167 тис., до 30,6 млн, оновивши максимум з 1971 року, коли було розпочато розрахунок цього показника в країні.

Рівень зареєстрованого безробіття (частка британців, які отримують допомогу по безробіттю і при цьому активно шукають нове робоче місце) в минулому місяці знизився до 3% з червневих 3,1%, як і очікувалося, виявився мінімальним з вересня 2008 року.

Банк Англії пообіцяв утримувати базову процентну ставку на рекордно низькому рівні 0,5% доти, поки не відбудеться істотного поліпшення на ринку праці.

В даний час керівники ЦБ розходяться в оцінках ситуації на ринку праці, і експерти припускають, що перше підвищення ставки може відбутися раніше, ніж очікувалося. Деякі з них не виключають переходу Банку Англії до підвищення вартості кредитування вже в цьому році.

Згідно з прогнозом Єврокомісії, безробіття у Великобританії в 2014 році складе 6,6% проти 7,5% у 2013 році. ВВП країни, як очікується, збільшиться в цьому році на 2,7%, в наступному - на 2,5%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.