ВВП Великобританії в II кварталі зріс на 0,8%

П'ятниця, 15 серпня 2014, 13:20

Оцінка зростання ВВП Великобританії в другому кварталі 2014 року порівняно з попередніми трьома місяцями підтверджена на рівні 0,8%. Про це свідчать переглянуті дані Національного статистичного управління (ONS).

У річному вираженні ВВП зріс на 3,2%, тоді як попередні дані вказували на підйом у 3,1%. Таким чином, зростання прискорилося з 3% в I кварталі до найвищого рівня з кінця 2007 року, передає Інтерфакс.

Аналітики, опитані агентством Bloomberg, не очікували перегляду обох показників.

На даний момент обсяг британського ВВП лише на 0,2% менше попереднього піку, зафіксованого в I кварталі 2008 року.

Разом з тим голова Банку Англії Марк Карні цього тижня попередив, що перед британською економікою стоїть ряд труднощів, у зв'язку з чим керівництво ЦБ не має наміру поспішати з підвищенням відсоткових ставок. Інвестори очікують, що на тлі слабкого відновлення в єврозоні та криз на Україні і Близькому Сході Банк Англії збереже основну ставку на рекордно низькому рівні в 0,5% до травня 2015 року.

"Варто зазначити, що споживчі витрати, мабуть, суттєво зросли, - заявив економіст IHS Global Insight Говард Арчер. - Була надія, що поступове поліпшення світового зростання все більше сприятиме британському експорту в майбутні місяці, але ця надія похована під загрозою посилення геополітичної напруженості на світовій арені".

Зростання британського ВВП в минулому кварталі значною мірою зумовлене піднесенням у сфері послуг, на яку припадає значна частина економіки країни. Обсяг сфери послуг Великобританії в квітні-червні збільшився на 1% порівняно з першим кварталом - це максимальний стрибок з третього кварталу 2012 року. Значення не було переглянуто.

Незважаючи на те, що обсяг сфери послуг в другому кварталі виявився вище рівня перед початком рецесії на 2,9%, в інших секторах економіки ще доведеться надолужити згаяне.

Промислове виробництво у Великобританії в другому кварталі збільшилося на 0,3%, а не на 0,4%, як повідомлялося раніше. Оцінка зростання виробництва в обробній промисловості підтверджена на рівні 0,2%.

Обсяги будівництва не змінилися, хоча спочатку йшлося про їхнє скорочення на 0,5%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.