Українська ГТС для Німеччини - стратегічний об'єкт

Вівторок, 19 серпня 2014, 10:04

Українська газо-транспортна система для Німеччини складає стратегічний інтерес, а не економічний.

Таку думку висловила голова відділу енергетики, транспорту та екології Німецького інституту економічних досліджень Клаудії Кемферт в інтервю Deutche Welle.

"Вона є радше не економічне, а стратегічний інтерес. Через Україну до Євросоюзу надходить приблизно половина всіх газових поставок. Європа зацікавлена в забезпеченні стабільності цих поставок на свою територію. Саме з цієї причини Євросоюз в даному конкретному випадку може підтримати Україну і таким чином модернізувати старий газопровід", - сказала Кемферт.

Експерт також додала, що Україні самостійно не зможе модернізувати ГТС, тому прийнятий нещодавно Верховною Радою закон газотранспортної системи України відкриє двері іноземним інвесторам і остаточно унеможливить перехід газопроводу Росії.

"З економічних причин Україна лише насилу може самостійно модернізувати свій газопровід. Тому їй потрібні інвестори та фінансові партнери. З іншого боку, українські власті прагнуть запобігти повний перехід газопроводу у власність Росії", додала Кемферт.

Нагадаємо, що 14 серпня парламент України прийняв закон про залучення іноземних інвесторів до модернізації та експлуатації газотранспортної системи (ГТС).

За словами прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, ГТС і газові сховища залишаться у повній власності держави, компанія-оператор ГТС також на 51 відсоток буде належати Україні. Інвесторів виберуть на публічному конкурсі в присутності депутатів Верховної ради. Участь у ньому зможуть лише сертифіковані компанії з ЄС і США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.