Росіяни скуповують громадянство ЄС

Середа, 20 серпня 2014, 13:06

Протягом останніх шести місяців надійшло понад 200 заявок на отримання мальтійського громадянства відповідно до ініціативи, запровадженої в листопаді минулого року.

Водночас 16 з них вже знаходяться на другій стадії розгляду, повідомляє британська компанія Henley & Partners.

Компанія відзначає, що претенденти представляють більше ніж 30 країн, хоча мальтійська преса повідомляє, що більшість із них - росіяни, пише European Voice.

Згідно з повідомленням, це дозволить країні залучити прямих іноземних інвестицій більш ніж на 200 млн євро.

Перша повна заявка на отримання громадянства надійшла на початку червня, повідомляє Henley & Partners. Водночас до середини місяця понад 100 осіб взяли на себе фінансові зобов’язання на суму 100 млн євро.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Мальта затвердила програму про продаж громадянства цієї країни іноземцям за 650 тис. євро.

Але ця схема виявилася досить спірною та викликала суперечки серед європарламентарів.

"Я думаю, що це дурдом, я навіть не розумію, як це могло прийти комусь в голову", - заявив глава групи лібералів Європейського парламенту Гі Верхофстадт під час дебатів у січні.

Мальтійський уряд вніс деякі зміни у схему після консультацій з Європейською комісією. Головна зміна полягала у мінімальному цензі осілості, який був збільшений з шести місяців до 12 місяців, після чого громадянство буде надано. 12-місячний термін починається з моменту, коли заявник купує або орендує нерухомість на Мальті.

Нагадаємо, паспорт громадянина ЄС дає змогу пересуватись без обмежень територією Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.