Сербія все ще хоче в ЄС, проте експорт продукції до РФ стримувати не буде

П'ятниця, 22 серпня 2014, 18:48

Прем'єр-міністр Сербії Александар Вучич  під час урядової прес-конференції у Белграді 22 серпня заявив, що балканська країна не буде вводити санкції проти Росії і стримувати експорт свого продовольства, незважаючи на тиск з боку Європейського Союзу.

Про це повідомляє StarTribune.

 ЄС минулого тижня попросив країн-кандидатів утримуватися від "використання" ембарго Росії шляхом збільшення свого експорту.

"В цілях забезпечення єдності міжнародного співтовариства і відстоювання міжнародного права, Європейський союз очікує, що треті країни і країни-кандидати будуть утримуватися від заходів, які спрямовані на освоєння нових торговельних можливостей, що виникли у зв'язку з введенням цих санкцій", - зазначили міністри закордонних справ ЄС минулого тижня у своїй заяві.

Вучич сказав, що його уряд приймає вимоги ЄС і  не буде додатково субсидувати тих, хто експортує в Росію, але не завадить сербським компаніям укладати нові угоди. Сербські офіційні особи заявили, що вони сподіваються на збільшення поставок продовольчих та сільськогосподарських товарів до Росію з нинішніх $170 млн (128 млн євро) на рік до $300 млн. (226 млн євро).

Щодо санкцій, то, незважаючи на те, що Сербія з повагою ставиться до територіальної цілісності України і виступає проти анексії Криму, введення санкцій проти Росії буде мати катастрофічні наслідки для її економіки, особливо тому що її енергетичний сектор практично повністю в руках Газпрому.

"Це стратегічна мета Сербії стати членом Європейського Союзу", - заявив Вучич журналістам. "У той же час, Сербії не ввела і не буде вводити санкції проти Російської Федерації".

"В інтересах Сербії ми повинні підтримувати дружні відносини з Росією", - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: