Україна скоротить частину посольств за кордоном, зокрема в ЄС

Неділя, 24 серпня 2014, 10:07

Заступник глави адміністрації президента Валерій Чалий прогнозує скорочення кількості українських дипломатів, що перебувають у довготривалих відрядженнях, а також закордонних дипломатичних установ.

Про це Чалий повідомив у своєму дописі в мережі Фейсбук.

Мотивом скорочення закордонних дипломатичних установ (ЗДУ) посадовець називає економію державних коштів.

"Сумно, але змушені "по-живому" різати генеральні консульства і посольства, незабаром прийдеться оптимізувати структуру ЗДУ (читай - ліквідувати частину з них)", - зазначив заступник глави АП.

Джерела Європейської правди в МЗС підтверджують наміри про скорочення.

За даними джерел, під ліквідацію підпадуть, зокрема, деякі ЗДУ в країнах Євросоюза та в країнах Європи, що перебувають поза ЄС.

До прикладу, в балканській частині ЄС наразі функціонують посольства в Словенії (3 дипломати) та Хорватії (6 дипломатів), хоча відстань між їх столицями лише 140 км. Між тим, функціонування двох посольств вимагає подвійної оренди приміщень, виплати зарплатні співробітникам без дипломатичного статусу та іншого фінансування.

Під питанням також майбутнє посольства України в Норвегії та декількох інших ЗДУ

Джерела підкреслюють, що скорочення не зачепить або майже не зачепить представництва України в країнах Африки (південніше Сахари).

В країнах середиземноморської Африки та Близького сходу. ЗДУ ліквідувати не будуть, однак очікується значне скорочення персоналу.

Валерій Чалий зазначив також, що ближчим часом очікується заміна низки послів у ключових країнах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.