Путін сумнівається в ефективній співпраці з Україною після її асоціації з ЄС

Доовнено
Вівторок, 26 серпня 2014, 15:35

Президент РФ Володимир Путін вважає корисним зростання взаємодії країн Митного союзу (РФ, Білорусь і Казахстан) і України, але сумнівається, що це можливо в умовах асоціації країни з ЄС.

Про це повідомляє ІТАР-ТАСС.

"На наш погляд, було б доцільно не тільки зберегти, але і значно наростити взаємодію", - заявив він на зустрічі лідерів ТЗ та президента України.

"Однак виникає питання, чи можна всього цього досягти, якщо реально запрацює Угода про асоціацію України з ЄС", - підкреслив глава російської держави.

За словами президента, Росія розраховує на конструктивний діалог з Україною та ЄС з економічної взаємодії з урахуванням взаємних інтересів.

"Ми виступаємо за те, щоб налагодити більш тісну взаємодію між ЄС і Євразійським економічним об'єднанням, почати пошук шляхів сполучення обох інтеграційних процесів", - підкреслив Путін, висловивши надію на те, що всі учасники зустрічі є прихильниками стратегічної мети створення єдиного економічного простору від Лісабона до Владивостока.

"Ми, підкреслюю, готові обговорювати будь-які, засновані на врахуванні взаємних інтересів, варіанти", - заявив він.

Президент підкреслив, що Росія буде змушена в якості захисту свого ринку скасувати преференції для українського імпорту і ввести стандартний режим торгівлі в умовах угоди про асоціацію України з ЄС.

"У повній відповідності з положеннями Угоди СНД про зону вільної торгівлі та нормами СОТ будемо змушені скасувати преференції для імпорту з України", - заявив Путін.

"Зазначу, що ми не хочемо когось дискримінувати, не збираємося і не будемо цього робити", - підкреслив глава російської держави.

"Просто будемо змушені ввести відносно України стандартний торговий режим; той же, який застосовується, в тому числі між Росією і ЄС", - пояснив він.

За словами російського президента, перехід української економіки на стандарти ЄС обійдеться країні в мільярди євро, а збитки Росії від вимушеного переналаштування своєї економіки може скласти до 100 млрд рублів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.