Португалія витратить $6,58 млрд на порятунок найбільшого банку

Понеділок, 4 серпня 2014, 08:56

Банк Португалії в неділю ввечері оприлюднив план порятунку одного з найбільших банків країни - Banco Espirito Santo SA (BES), який може коштувати країні 4,9 млрд євро і принесе збитки власникам непріоритетних боргових зобов'язань кредитної організації.

Як пише The Wall Street Journal, минулого тижня BES повідомив про рекордні збитки в 3,6 млрд євро за першу половину цього року.

Минулого тижня ціна акцій BES обвалилася на 73%, утянув за собою Лісабонську фондову біржу. З 1 серпня операції за його цінними паперами були припинені.

Згідно плану Банку Португалії вкладники і власники пріоритетних облігацій BES будуть захищені, проте власникам "молодших" зобов'язань і поточних акціонерам слід готуватися до втрат, передає Інтерфакс.

План португальської Центробанку передбачає поділ активів Espirito Santo на "хороші" і "погані". Банк з "хорошими" активами (так званий Novo Banco - "новий банк") отримає депозити BES, більшість його цінних активів і грошові вливання міністерства фінансів на 4,9 млрд євро.

Контролювати Novo Banco буде спецфонд (Resolution Fund) португальської ЦБ, який займеться продажем компанії. Кредит Мінфіну буде повернутий після завершення продажу.

Акціонерам і власникам непріоритетних боргових зобов'язань залишаться активи, кредити іншим підрозділам групи Espirito Santo і частка в ангольському бізнесі банку.

Не виключено, що для порятунку BES Лісабону доведеться знову позичити кошти у міжнародних кредиторів. Португалія лише в травні вийшла з програми фінансової допомоги країнам Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.