Кондитери РФ очікують на зростання цін

П'ятниця, 8 серпня 2014, 15:38

Кондитери РФ очікують зростання цін на продукцію через заборону на імпорт сировини з ЄС і США.

Про це повідомляє Інтерфакс.

Заборона на поставки продовольчих товарів з ЄС і США призведе до зростання цін на кондитерську продукцію в РФ у зв'язку із залежністю підприємств галузі від імпорту сировини з цих країн, вважають учасники ринку.

"На мій погляд, введені санкції негативно вплинуть на галузь. Річ у тім, що в нашій компанії частка імпортної сировини становить 35%. В основному це горіхи, сировина, фрукти, які завозяться з Євросоюзу. Деякі сировинні сегменти, які ми беремо за кордоном, у нас не виробляються. Наприклад, каліфорнійський мигдаль - ані в Росії, ані в близькому зарубіжжі його не вирощують", - повідомив начальник постачання кондитерської фірми "Лиронас" (Самара) Андрій Завідов.

В даний час компанія веде переговори з дистриб'юторами і аналізує ситуацію. "Звісно, будемо шукати аналоги, тому що не можемо зупинити виробництво. Думаю, мінімальний термін переорієнтації на новий ринок може зайняти близько 2-3 місяців. Швидше за все, поки ми будемо шукати заміну, собівартість нашого продукту підвищиться приблизно на 10-15%", - додав Завідов.

"На нас дуже сильно вплинуть введені санкції. 80% сировини, необхідної для виробництва солодощів - імпортні. А мигдаль, який ми закуповуємо, повністю американський. Частина сировини привозиться з Латинської Америки, з Ірану. Однак біда в тому, що зараз усі автомобілі з сировиною стоять у Гамбурзі і не можуть звідти виїхати. Вважаю, що введені санкції призведуть до скорочення асортименту, що боляче вдарить по споживачах", - заявив агентству генеральний директор фабрики "Самарський кондитер" Владислав Коновалов.

Крім того, санкції вплинуть на зростання цін на кондитерську продукцію. Ціни будуть прямо залежати в тому числі й від вартості сировини (розрахованої у валюті).

"Можу сказати, що вже зараз ціни на каліфорнійський мигдаль зросли на 15%, а на чорнослив, який ми частково закуповуємо за кордоном, на 12%", - додав Коновалов.

Між тим каліфорнійські виробники мигдалю висловлюють заклопотаність у зв'язку з російським ембарго на постачання продовольства з США.

У 2013 році РФ зайняла восьме місце в списку найбільших імпортерів мигдалю з Каліфорнії, обсяг поставок склав $102,4 млн, повідомляють іноземні ЗМІ.

Нагадаємо, 6 серпня президент Росії Володимир Путін підписав указ "Про застосування окремих спеціальних економічних заходів з метою забезпечення безпеки Російської Федерації". Цей указ став відповіддю РФ на секторальні санкції з боку Євросоюзу, США та інших країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: