Експерти засудили план «групи Бойсто»

Вівторок, 2 вересня 2014, 09:27

Експерти рішуче засудили американсько-російський "мирний план" для України.

Про це йдеться в листі, який підписали понад 80 представників світового академічного співтовариства, політиків і політичних експертів, громадських діячів та ЗМІ.  Російську версію листа наводить також "Дзеркало тижня", головний редактор якого Юлія Мостова є серед підписантів.

За словами експертів, вони рішуче відкидають план з 24 кроків, написаний без участі України.

"Таке рішення посилює найгірші інстинкти, які переважають в Росії- і, можливо, навіть серед деяких американців, щодо того, що Україна не є дійсно незалежною державою, і що Росія може, зі схвалення США, визначить її подальшу долю", - зазначається в листі

Насамперед у плані відсутнє визнання Росії як агресора, який вторгся в Україну.

"Не Україна напала на Росію, прагнучи обмежити її суверенітет. Українська влада має повне право протистояти ворожим іноземним військам на своїй території", - зазначають експерти

Окрім того, неприпустимим є виключення українців з процесу розробки подібного плану.

Водночас група російсько-американських експертів, здається, "погодилася з анексією Криму Росією, незважаючи на порушення міжнародного права".

"Ми відхиляємо ініціативу "обговорення врегулювання юридичних питань, що стосуються статусу Криму", бо це не просто вища  несправедливість, але й небезпечний прецедент", - зазначають експерти.

Окрім того "ініціатива Бойсто" закликає надати постійні гарантії "позаблокового статусу України", що є серйозним порушенням національного суверенітету України.

Таким чином, на думку експертів, подібний план є неприйнятним.

Натомість Росія повинна "покласти край вторгненню й агресії проти України, відвести свої війська та бойовиків, скасувати анексію Криму і припинити використовувати енергетичні та економічні важелі для покарання України й інших своїх сусідів", вважають вони.

В іншому ж випадку Захід повинен посилити санкції проти режиму Путіна та надати Україні допомогу у вигляді військового обладнання та посилення співробітництва у розвідувальній сфері, наголосили підписанти.

Серед списку експертів, які засудили відповідний план - колишній заступник Секретаря оборони США з питань Європи і НАТО Ян Бжезінський, колишній помічник Дежсекретаря США Лорн Кранер, американський політолог Джош Муравчик, екс-посол Великобританії в Україні Рой Рів, колишній заступник Держсекретаря США Строуб Телботт, колишній посол США в Україні Вільям Тейлор та інші.

Нагадаємо, на острові Бойсто неподалік від Гельсінкі пройшла російсько-американська зустріч експертів де було представлено пропозиції щодо пошуку шляхів розв'язання кризи в Україні.

Про існування такого документу повідомили американське та російське видання -The atlantic та Коммерсант.
 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.