Україна має право виконувати асоціацію, попри тиск Росії - Порошенко

Четвер, 25 вересня 2014, 15:54

Україна має повне право імплементувати Угоду про асоціацію.

Про це заявив президент України Петро Порошенко під час прес-конференції "Стратегія-2020".

За словами президента, тристоронні домовленості від 12 вересня дають змогу Україні ефективно імплементувати документ..

"Ухвалені рішення (трьосторонні домовленості Україна-Росія-ЄС, ухвалені 12 вересня в Брюсселі), які дозволяють нам ефективно імлементувати Угоду про асоцацію, забезпечують захист українських виробників і в той же час позбавляють (Росію) будь-яких підстав для введення торговельних обмежень", - пояснив він.

Водночас, за словами Порошенка, імплементація торговельної частини угоди не дає підстави Росії вводити обмежувальні заходи щодо українських товарів.

"Тому якщо РФ введе мита, Україна застосує дзеркальні заходи", - відзначив український президент.

Порошенко також зазначив, що Росія, створивши Митний союз, втратила право одноосібно вводити торгові обмеження.

"Я вважаю, що після того, як Казахстан і Білорусь вступили в Митний союз, питання застосування захисних заходів і санкцій з боку РФ повинні бути предметом регулювання Євразійською економічною комісією, тому що Росія делегувала туди повноваження", - сказав він на прес-конференції в четвер у Києві.

Президент висловив переконання, що спроби РФ обійти це правило "підривають основи функціонування Митного союзу". "Це доводить, з моєї точки зору, неефективність цього міждержавного об'єднання, його нещирість. Коли потрібно - у нас міждержавне об'єднання, коли не потрібно - ми застосовуємо це (вводимо санкції) самі", - заявив президент.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.