В НАТО готуються до сценарію «захисту росіян» Кремлем у країнах Балтії

Четвер, 4 вересня 2014, 12:42

Північноатлантичний альянс всерйоз розглядає імовірність того, що Російська Федерація спробує поширити "гібридну війну" на територію країн-членів НАТО.

Про це заявив перед початком саміту альянсу керівний представник штаб-квартири НАТО, який попросив не наводити його ім’я, повідомляє з Уельсу кореспондент Європейської правди.

Як відомо, в четвер у Ньюпорті (Уельс, Велика Британія) розпочався саміт альянсу, однією з ключових тем якого є агресія Росії щодо України.

Як відомо, договір про створення НАТО передбачає механізми колективної оборони від зовнішнього ворога. Зокрема, в ст.5 договорю йдеться, що напад на одного з учасників військового блоку розцінюється як напад на всі країни альянсу.

"Але Росія в Україні застосовує тактику "гібридної війни", заперечуючи присутність своїх військ і здійснюючи не лише військові дії, але також інформаційну війну та інше. Ми маємо бути готові до цього", - заявив представник НАТО.

"Ми плануємо понизити рівень, від якого буде застосовуватися стаття 5, щоби охопити також ситуацію, якщо Путін спробує "захищати права меншин" (в країнах членах НАТО)", - розповів про плани альянсу співрозмовник "Європейської правди".

За його словами, декілька країн альянсу відчувають небезпеку того, що Кремль обере даний шлях.

"Не забуваємо, що в Естонії близько 30% російської меншини, в Латвії – також. Тому балтійські країни, і разом з ними Польща, дуже занепокоєні", - зазначив представник альянсу.

Водночас інші джерела "Європейської правди" зазначають, що ці зміни можливі лише з часом. Наразі в організації немає згоди щодо того, яким має бути нове формулювання спільного захисту від гібридної війни.

Зазначимо, що ст. 5 договору НАТО і без змін дозволяє вельми довільне прочитання у разі, якщо непрямий напад визнаний ключовими гравцями альянсу. Зокрема, у 2011 році, після атаки Аль-Каїди на Всесвітній торговий центр та Пентагон, Вашингтон заявив, що вважає це війною, та оголосив про застосування ст.5.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: