Латвія підтримала пропозиції Єврокомісії щодо санкцій

Четвер, 4 вересня 2014, 14:41

Уряд Латвії на позачерговому засіданні в четвер підтримав запропоновані Єврокомісією (ЄК) подальші санкції щодо Росії.

Про це повідомила прем'єр-міністр Лаймдота Страуюма, передає "Інтерфакс".

"Ми оцінили пропозицію ЄK, і пропоновані обмеження стосуються головним чином п'яти пунктів: підприємств оборонної сфери, виробників товарів подвійного призначення, тобто для військових і цивільних потреб, різних чутливих технологій, пов'язаних в основному з енергетикою і ембарго на нафту і зброю", - сказала Страуюма в четвер журналістам.

Вона додала, що санкції будуть введені в тому випадку, якщо з російського боку не підуть кроки щодо врегулювання конфлікту в Україні.

Прем'єр-міністр нагадала, що ЄС вже встановив ембарго на зброю стосовно нових договорів з Росією, але ЄК зважує можливості його розповсюдження також на раніше укладені договори. Латвія повністю підтримує таку позицію, вказала Страуюма.

Латвійський уряд в четвер детально оцінив пропозиції ЄК і визначив свою позицію, зазначила прем'єр, не повідомивши подробиць.

"Це інформація обмеженого доступу... Ми оцінили вплив санкцій на нашу економіку і хочемо отримати від ЄК уточнення з приводу найбільш важливих для нас пунктів", - пояснила вона.

За словами Страуюми, в уряду є план дій на випадок відповідних санкцій з боку Росії.

"Зрозуміло, у нас є план. Сьогодні разом з міністрами економіки і землеробства ми уточнили обсяг цих санкцій, оцінивши, якою може бути реакція російського уряду", - сказала вона.

Страуюма зазначила, що сфери, в яких ЄK планує ввести санкції проти Росії, на латвійську економіку істотно не вплинуть і не призведуть до змін у бюджеті Латвії 2014 року, додавши, що уряд зважує можливості змінити бюджет 2015 року.

Міністр економіки В'ячеслав Домбровський підкреслив, що уряд розглядає можливість внести зміни до бюджету 2015 року тільки в тому випадку, якщо очікувані санкції суттєво негативно вплинуть на латвійську економіку. Плановані ж санкції на ній безпосередньо не відобразяться, вказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.